Στη μακρά λίστα των αμάχων θυμάτων των ΝΑΤΟϊκών επιδρομών, προστέθηκαν έξι πολίτες, στην διάρκεια νυχτερινής επίθεσης σε σπίτι στην επαρχία Σαρ-ι Πουλ του βόρειου Αφγανιστάν, δήλωσε ο κυβερνήτης της στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Η υπό νατοϊκή διοίκηση δύναμη ανέφερε ότι στρατιώτες που συμμετείχαν σε κοινή επιχείρηση με δυνάμεις του στρατού του Αφγανιστάν σκότωσαν πέντε άνδρες οι οποίοι ήταν ένοπλοι κι άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Ερευνάται η ταυτότητα των νεκρών, δήλωσε εκπρόσωπος της.

Βάσει του νόμου οι αφγανοί επιτρέπεται να οπλοφορούν και πολλοί το κάνουν στις επαρχιακές περιοχές για να προστατεύονται από κακοποιούς, μέλη παραστρατιωτικών ομάδων και άλλους ένοπλους.

Επικριτές των νυχτερινών επιδρομών που κάνουν επίλεκτες μονάδες των ξένων δυνάμεων σημειώνουν ότι πολίτες που ξυπνούν αλαφιασμένοι και συγχυσμένοι μπορεί να ανοίξουν πυρ εναντίον των στρατιωτών που εφορμούν με την κάλυψη του σκότους ακόμα κι αν δεν έχουν καμιά σχέση με τους εξεγερμένους στη χώρα.

Οι θάνατοι σημειώθηκαν εν μέσω της νέας έξαρσης των αντιδυτικών αισθημάτων στη χώρα μετά το κάψιμο ενός Κορανίου που ενορχήστρωσε ένας φονταμενταλιστής πάστορας στις ΗΠΑ. Ορισμένες από τις διαδηλώσεις για το γεγονός αυτό υπήρξαν βίαιες και πάνω από 20 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο, περιλαμβανομένων 7 ξένων εργαζόμενων στον ΟΗΕ.

Τέσσερις άνδρες ακόμα συνελήφθησαν στην επιδρομή, αργά τη νύχτα της Δευτέρας, στην περιοχή Σαγιάντ, κι οι πρώτες πληροφορίες καταδεικνύουν ότι μόνο ένας από τους νεκρούς ήταν εξεγερμένος, είπε ο κυβερνήτης Σάγιεντ Ανουάρ Ραχμάτι.

Οι απώλειες μεταξύ των αμάχων που προκαλούν τα ξένα στρατεύματα αποτελούν την αιτία συχνών εντάσεων μεταξύ του προέδρου της χώρας Χαμίντ Καρζάι και των Δυτικών υποστηρικτών του. Προκαλούν οργή στους Αφγανούς και περιπλέκουν τις προσπάθειες να πειστούν να υποστηρίξουν τον πόλεμο, που προκαλεί δυστυχία στο μεγαλύτερο μέρος του λαού της χώρας.

Το NATO ανέφερε ότι η επιχείρηση είχε στόχο το "σκιώδη κυβερνήτη" της επαρχίας, ο οποίος φέρεται να διοικεί στρατόπεδα εκπαίδευσης βομβιστών αυτοκτονίας και συντονίζει την έλευση μαχητών από το εξωτερικό.