Ο αντιπρόεδρος της Αργεντινής Αμάντο Μπουντού κλήθηκε να καταθέσει σε ανακριτή στο πλαίσιο μιας έρευνας για διαφθορά, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας για έναν τόσο υψηλόβαθμο αξιωματούχο, όπως έγινε γνωστό σήμερα από δικαστική πηγή.

Ο Μπουντού, που επιμένει ότι δεν έχει κάνει κάτι επιλήψιμο, θεωρείται ύποπτος ότι παρενέβη το 2010, την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομίας, υπέρ μιας εταιρείας που ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας, της Ciccone. Η εταιρεία αυτή έχει το μονοπώλιο της εκτύπωσης χαρτονομισμάτων στην Αργεντινή.

Ο αντιπρόεδρος, η θητεία του οποίου λήγει το 2015, θα πρέπει να παρουσιαστεί στον ανακριτή στις 15 Ιουλίου, μαζί με πέντε μετόχους της Ciccone, η οποία πλέον έχει εθνικοποιηθεί. Ο δικαστής Αριέλ Λίχο τον κατηγορεί ότι εκμεταλλεύτηκε τη θέση του για να γλιτώσει την εταιρεία από τη χρεοκοπία και ότι μεροληπτούσε υπέρ των μετόχων της.

Σύμφωνα πάντα με τον δικαστή, ο νυν αντιπρόεδρος και άλλα πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία, "εξαγόρασαν την εταιρεία Ciccone Calcografica όταν ήταν υπουργός Οικονομικών (σ.σ. επί των ημερών του εκλιπόντος πρώην προέδρου Νέστορ Κίρσνερ στην εξουσία) μέσω της εταιρείας The Old Fund, με απώτερο σκοπό να συνάψουν μια κρατική σύμβαση για την εκτύπωση χαρτονομισμάτων και επίσημων εγγράφων".

"Ορκίζομαι ότι δεν έχω διαπράξει καμία πράξη διαφθοράς και θα το αποδείξω όταν παρουσιαστώ στον ανακριτή", δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio Continental ο Μπουντού, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα να παραιτηθεί από το αξίωμά του. Ο αντιπρόεδρος κατηγορεί "ορισμένους τομείς" ότι θέλουν να βλάψουν μέσω αυτού την κυβέρνηση της Κριστίνα Κίρσνερ ενώ υποστηρίζει ότι οι δύο μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας, η Clarín και η La Nation, ενορχηστρώνουν μια εκστρατεία εναντίον της κυβέρνησης χρησιμοποιώντας αυτήν την υπόθεση.

Ο Μπουντού, 51 ετών, είναι γαλλικής καταγωγής. Το περασμένο φθινόπωρο είχε αναλάβει προσωρινά καθήκοντα προέδρου της χώρας, την περίοδο που η Κριστίνα Κίρσνερ ανάρρωνε μετά από χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι.