Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ, έκανε έκκληση να σταματήσει η αιματοχυσία στην ανατολική Ουκρανία και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Κιέβου και των αυτονομιστών.

"Ο Πούτιν σημείωσε ότι είναι ανάγκη να σταματήσει αμέσως η βία και η αιματοχυσία και να ξεκινήσει απευθείας διάλογος μεταξύ του Κιέβου και των εκπροσώπων των νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο.

Στο τηλεφώνημα αυτό, που έγινε με πρωτοβουλία του Ολάντ, ο Πούτιν επιβεβαίωσε εξάλλου ότι θα βρίσκεται στη Γαλλία στις 5 και 6 Ιουνίου για διμερείς επαφές και για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 70ή επέτειο από την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία.

Η παρουσία του Ρώσου προέδρου στις εορταστικές εκδηλώσεις της 6ης Ιουνίου είχε επιβεβαιωθεί και στις αρχές Μαΐου, όταν το Παρίσι είχε ανακοινώσει ότι η πρόσκλησή του προς τον Πούτιν ισχύει, παρά την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας και Δύσης, τη χειρότερη που έχει σημειωθεί μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Το Κρεμλίνο είχε τότε ανακοινώσει ότι θα υπάρξει και μια συνάντηση των δύο προέδρων στις 5 Ιουνίου στο Παρίσι. Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση του Πούτιν με ηγέτη δυτικής χώρας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, τον Μάρτιο. Την ίδια ημέρα ο Ολάντ θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν προβλέπεται να υπάρξει κάποια απευθείας συνάντηση του Ομπάμα με τον Πούτιν στο διάστημα που και οι δύο θα βρίσκονται στη Γαλλία.