«Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας και βιάστηκε και άργησε με την ιδέα της προκήρυξης δημοψηφίσματος για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, του δεύτερου στη χώρα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος GERB, Βαλεντίν Νικόλοφ.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του προέδρου της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, ο οποίος είπε ότι ταυτόχρονα με τις δημοτικές και προεδρικές εκλογές στη χώρα, το φθινόπωρο πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα, στο οποίο θα αποφασιστεί αν η Βουλγαρία πρέπει να προωθήσει το έργο κατασκευής δεύτερου πυρηνικού σταθμού, ανέφερε ότι "ο κ. Παρβάνοφ άργησε, επειδή οι συμφωνίες ήδη έχουν υπογραφεί και ήταν μάλιστα ο «πατέρας» των έργων αυτών".

«Ταυτόχρονα, η ιδέα του δημοψηφίσματος είναι πρόωρη, καθώς το κόστος του έργου δεν είναι ακόμη σαφές», τόνισε ο κ. Νικόλοφ, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλγαρικής Βουλής.

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος υπογράμμισε ότι αν ερωτηθούν οι πολίτες, αν πρέπει να κατασκευαστεί ο πυρηνικός σταθμός «Μπέλενε» θα πρέπει προηγουμένως να ενημερωθούν για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από αυτό και για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Η Ευρώπη δεν έχει ακόμη καθορίσει τα κριτήρια ασφάλειας για τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας μετά την κρίση στην Ιαπωνία και είναι απίθανο να συμβεί έως το τέλος του έτους, πρόσθεσε.

«Τα κριτήρια θα είναι γνωστά μετά τις προεδρικές και τις δημοτικές εκλογές στη Βουλγαρία», τόνισε ο κ. Νικόλοφ.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ θα συμμετάσχει σε συζήτηση για τον πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε στο τέλος Απριλίου και όλες οι παράμετροι για το έργο θα γνωστοποιηθούν έως τότε, ανέφερε.

Ο αντιπρόεδρος του GERB ανέφερε ότι θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη γενική πολιτική της χώρας στο συγκεκριμένο πεδίο και όχι για ένα και μόνο έργο.

«Η ερώτηση είναι αν η Βουλγαρία πρέπει να προωθεί την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και όχι αν πρέπει να προχωρήσει ή όχι το συγκεκριμένο έργο, καθώς οι πολίτες δεν γνωρίζουν ούτε τις τιμές ούτε τις τεχνικές παραμέτρους. Η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει τις συνέπειες της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας», τόνισε ο κ. Νικόλοφ.

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκε ο κεντροαριστερός Συνασπισμός για τη Βουλγαρία, επικεφαλής του οποίου είναι το αντιπολιτευόμενο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ο βουλευτής του και πρώην υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Ντιμίτροφ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Παρβάνοφ ανέφερε ότι μετά την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία η διένεξη για το Μπέλενε γίνεται ακόμη πιο θερμή και γι’ αυτό οι πολίτες πρέπει να εκφράσουν τη θέση τους σε δημοψήφισμα.

Ο κ. Ντιμίτροφ είπε ότι το ζήτημα δεν είναι η οικονομική βιωσιμότητα του έργου, αλλά το πώς αισθάνονται οι πολίτες. «Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η Βουλγαρία θα έχει πυρηνική ενέργεια. Είναι μία ευθύνη που πρέπει να αναλάβει το έθνος», τόνισε ο κ. Ντιμίτροφ.