Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε την κυβέρνηση του Σουδάν να ακυρώσει την καταδίκη σε θάνατο δια απαγχονισμού νεαρής γυναίκας, επειδή έχει ασπαστεί τον Χριστιανισμό.

Ο κ. Κάμερον εξέφρασε τον «απόλυτο αποτροπιασμό» του για την καταδίκη σε θάνατο της Μίριαμ Γιαχία Ιμπραχίμ Ίσαγκ, 27χρονης χριστιανής στο Σουδάν, η οποία γέννησε την Τρίτη στην φυλακή το δεύτερο παιδί της, ένα κοριτσάκι.

«Ο τρόπος που την μεταχειρίστηκαν είναι βάρβαρος και δεν είναι αποδεκτός στον σύγχρονο κόσμο μας», συνέχισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι «η ανεξιθρησκία είναι ένα απόλυτο και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα».

«Καλώ την σουδανική κυβέρνηση να ακυρώσει την καταδίκη και να προσφέρει αμέσως επαρκή υποστήριξη και ιατρική περίθαλψη σε αυτήν και στα παιδιά της», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, σημειώνοντας ότι «η Μεγάλη Βρετανία θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην σουδανική κυβέρνηση να δράσει».

Η βρετανική κυβέρνηση είχε καλέσει στις 19 Μαΐου τον Σουδανό επιτετραμμένο στο Λονδίνο για να διαμαρτυρηθεί σχετικά με το θέμα αυτό.

Γεννηθείσα από πατέρα μουσουλμάνο, η Μίριαμ Γιαχία Ιμπραχίμ Ίσαγκ καταδικάστηκε σε θάνατο στις 15 Μαΐου βάσει του ισλαμικού νόμου που ισχύει στο Σουδάν και απαγορεύει την αλλαγή θρησκεύματος, προκαλώντας την αγανάκτηση της διεθνούς κοινής γνώμης.

Η νεαρή γυναίκα, η οποία είναι μητέρα και ενός αγοριού 20 μηνών, αρνήθηκε να απαρνηθεί τον Χριστιανισμό και να ασπαστεί εκ νέου το Ισλάμ. Είναι παντρεμένη με έναν χριστιανό του Νοτίου Σουδάν και έχει επίσης καταδικαστεί να μαστιγωθεί 100 φορές για «μοιχεία».