Ο λοχίας του αμερικανικού στρατού, Μπάουι Μπέργκνταλ, ο οποίος κρατούνταν αιχμάλωτος για σχεδόν 5 χρόνια από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αφέθηκε ελεύθερος και τώρα βρίσκεται υπό την προστασία των ΗΠΑ έπειτα από πολύχρονες διαπραγματεύσεις.

«Σήμερα ο αμερικανικός λαός είναι ευτυχισμένος που θα μπορέσει να υποδεχθεί σύντομα στην πατρίδα του τον λοχία Μπάουι Μπέργκνταλ, που παρέμεινε αιχμάλωτος για τουλάχιστον 5 χρόνια» από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε με δελτίο τύπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Εκφράζω τη μέγιστη ευγνωμοσύνη μου στον εμίρη του Κατάρ που βοήθησε να διασφαλίσουμε την επιστροφή του στρατιώτη μας» προσέθεσε.

«Η προσωπική δέσμευση του εμίρη αποτελεί μια απόδειξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο μας χωρών» υπογράμμισε επίσης ο Ομπάμα, που ευχαρίστησε επιπλέον την κυβέρνηση του Αφγανιστάν για την βοήθεια που προσέφερε στην απελευθέρωση του αιχμαλώτου.

«Στο όνομα του αμερικανικού λαού, είχα την τιμή να τηλεφωνήσω στους γονείς του στρατιώτη για να εκφράσω την χαρά μας ότι μπορούν να αναμένουν την επιστροφή του με κάθε ασφάλεια» ανέφερε ο ίδιος.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ ανακοίνωσε ότι 5 κρατούμενοι στις φυλακές του Γκουαντάναμο θα αποφυλακισθούν. Ο Χέιγκελ εξήγησε ότι «ενημέρωσε τη Γερουσία για την απόφαση της μεταφοράς των 5 κρατουμένων από το Γκουαντάναμο στο Κατάρ».

Ο ίδιος δε συνέδεσε ρητά τα δύο περιστατικά που ανακοινώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι στο πλαίσιο της απελευθέρωσης του Μπέργκνταλ, οι ΗΠΑ παρέδωσαν τους 5 κρατούμενους Ταλιμπάν στο Κατάρ.

Η απελευθέρωση του Μπέργκνταχλ ακολούθησε το νέο γύρο έμμεσων διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν τους τελευταίους μήνες μεταξύ ΗΠΑ- Ταλιμπάν με το Κατάρ να έχει το ρόλο του μεσολαβητή, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Οι ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού πήραν υπό την επιμέλειά τους τον Μπέργκνταλ σε μια ανταλλαγή- κατά την οποία δεν υπήρξε επεισόδιο βίας, με μέλη των Ταλιμπάν στο ανατολικό Αφγανιστάν, διευκρίνισαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι , ενώ προσέθεσαν ότι πιστεύουν ότι η υγεία του βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Τώρα υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις στο Αφγανιστάν.

Η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε γύρω στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου τοπική ώρα.