Ο επικεφαλής του στρατού που παραμένει πιστός στον απερχόμενο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό, ο στρατηγός Φιλίπ Μανγκού, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα στρατεύματά του σήμερα "σταμάτησαν τις μάχες" εναντίον των δυνάμεων του αναγνωρισμένου από τη διεθνή κοινότητα προέδρου Αλασάν Ουαταρά και ζήτησαν "κατάπαυση πυρός" από την Onuci (Αποστολή του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού).

"Μετά τους βομβαρδισμούς από τις γαλλικές δυνάμεις εναντίον κάποιων από τις θέσεις μας και κάποιων στρατηγικών σημείων στην Αμπιτζάν, σταματήσαμε κι εμείς τις μάχες και ζητήσαμε από τη γενική διοίκηση της Onuci κατάπαυση πυρός", δήλωσε ο στρατηγός Μανγκού.

Η κατάπαυση πυρός θα επιτρέψει "την προστασία των αμάχων, των στρατιωτών, της ρεπουμπλικανικής φρουράς που φροντίζει για την ασφάλεια του προέδρου της Δημοκρατίας, του ίδιου του προέδρου και τις οικογένειάς του και των μελών της κυβέρνησης".

"Ζητάμε από την Onuci να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν λεηλασίες και κυνήγι μαγισσών", κατέληξε ο Μανγκού.

Ο Γκμπαγκμπό βρίσκεται από χθες "σε διαπραγματεύσεις για την παράδοσή του", δήλωσε σήμερα στο Radio France International ο Αλί Κουλιμπαλί, διορισμένος από τον Αλασάν Ουαταρά πρεσβευτής της χώρας στο Παρίσι.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Γκμπαγκμπό, πάντως, δήλωσε ότι οι πιστές σε αυτόν στρατιωτικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν το προεδρικό μέγαρο, την προεδρική κατοικία και το στρατόπεδο του Αγκμπάν, μετά τις χθεσινές επιδρομές των δυνάμεων του ΟΗΕ και της Γαλλίας.

Η δυτικοαφρικανική ένωση (ECOWAS) προέτρεψε σήμερα τον έκπτωτο πρόεδρο να παραδώσει αμέσως την εξουσία, ενώ πρόσθεσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει στην "αξιοπρεπή και ασφαλή αποχώρησή του".

Εξάλλου ο Αλσίντ Ντζεντζέ υπουργός Εξωτερικών του Γκμπαγκμπό δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι κατέφυγε στην κατοικία του γάλλου πρεσβευτή στο Αμπιτζάν, την ώρα που οι δυνάμεις του Ουαταρά συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στην πόλη.

"Βρίσκομαι στην κατοικία της Γαλλίας", στην κατοικία του γάλλου πρεσβευτή Ζαν-Μαρκ Σιμόν, δήλωσε ο Ντζεντζέ χωρίς να εξηγήσει τους λόγους. "Ο πρόεδρος Γκμπαγκμπό είναι στην οικία του μαζί με την οικογένειά του, τη σύζυγό του, τα μέλη της κυβέρνησης και το υπουργικό συμβούλιο. Η κατοικία δέχεται επίθεση", πρόσθεσε. Η προεδρική κατοικία του Γκμπαγκμπό βρίσκεται κοντά στην κατοικία του γάλλου προέδρου στη συνοικία Κοκοντί.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στο Αμπιτζάν, ανακοίνωσε σήμερα η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επικαλούμενη πληροφορίες προερχόμενες από τον τόπο των συγκρούσεων.