Η Σερβία δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα καλέσει τους Σέρβους του Κοσόβου να λάβουν μέρος στις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου στο Κόσοβο και θεωρεί ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες γι' αυτό, δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

"Η κυβέρνηση δεν αποφάσισε για το θέμα αυτό. Τονίσαμε ότι θεωρούμε πως πρέπει να δημιουργηθούν απαραίτητες συνθήκες για τη συμμετοχή των Σέρβων στις εκλογές" αποσαφήνισε ο κ. Ντάτσιτς στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η Σερβία δεν είναι ικανοποιημένη, επειδή η Πρίστινα εκμεταλλεύεται την ασάφεια ορισμένων συμφωνιών, για τις οποίες διεξάγονται διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς.

Τόνισε ακόμη ότι θα ήταν καλό οι Σέρβοι να έχουν καλύτερη αντιπροσώπευση στην πολιτική ζωή του Κοσόβου.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Λαμπέρτο Ζανιέρ κάλεσε τους Σέρβους του Κοσόβου να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές στις 8 Ιουνίου.

"Πάντα ήμουν βέβαιος ότι για την πρόοδο στο ζήτημα του Κοσόβου είναι αναγκαίο να υπάρχει συμμετοχή στις εκλογές" δήλωσε χθες ο κ. Ζανιέρ, από το Βελιγράδι, όπου συμμετείχε στις εργασίες διεθνούς συνεδρίου για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η διαδικασία προετοιμασίας των εκλογών εξελίσσεται και όλα είναι έτοιμα για διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, είπε ο ΓΓ του ΟΑΣΕ και ενθάρρυνε τους Σέρβους να συμμετάσχουν.

Ο ΟΑΣΕ, ανέφερε είναι σε επαφή με όλες τις κοινότητες στο Κόσοβο και η αποστολή γνωρίζει μεμονωμένα θέματα που υπάρχουν και τα οποία θα συζητηθούν, συμπλήρωσε.

Και η πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Τρέισι Τζέικομπσον κάλεσε τους Σέρβους να συμμετάσχουν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, τονίζοντας ότι έχουν τη δυνατότητα, να ψηφίσουν μαζικά, ώστε να έχουν περισσότερες από τις 10 έδρες στη Βουλή του Κοσόβου που είναι εγγυημένες γι αυτούς με βάση το Σύνταγμα του Κοσόβου.

Ταυτόχρονα, η κ. Τζέικομπσον υπογράμμισε ότι οι εκλεγμένοι βουλευτές πρέπει να ορκιστούν και να εργαστούν με βάση το Σύνταγμα του Κοσόβου.

Τέσσερις δήμαρχοι δήμων του βορείου Κοσόβου με σερβική πλειοψηφία ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι σταματούν τις δραστηριότητες που αφορούν τις γενικές εκλογές έως ότου η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Κοσόβου ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Συγκεκριμένα ζητούν εκπρόσωποι των Σέρβων να συμμετάσχουν σε εκλογικές επιτροπές στη νότια Μιτρόβιτσα και να αφαιρεθούν σύμβολα του Κοσόβου από τα ψηφοδέλτια.