Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι διαθέτουν «αποδείξεις» ότι η Μόσχα εξακολουθεί να επιτρέπει σε «μαχητές» και «όπλα» να περνούν στην ανατολική Ουκρανία, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ ρωσόφιλων αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού.

«Υπάρχουν αποδείξεις ότι η Ρωσία εξακολουθεί να επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία όπλων, πόρων και μαχητών μέσω των συνόρων της» με την Ουκρανία, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιου σε ομιλία του από την Ουάσινγκτον.

«Οι προθέσεις του (ρώσου) προέδρου (Βλαντιμίρ) Πούτιν δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες», υπογράμμισε ο Λιου.

Ο αμερικανός υπουργός εκτίμησε επίσης ότι οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση σε πρόσωπα του στενού κύκλου του Πούτιν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία επέτρεψαν να αποδυναμωθεί η ρωσική οικονομία και να «αποθαρρυνθεί» η Μόσχα να εξαπολύσει μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

«Η ρωσική οικονομία αποκόπτεται ολοένα και περισσότερο από το διεθνές οικονομικό σύστημα», επεσήμανε ο Λιου, προσθέτοντας ότι οι «παράπλευρες απώλειες» για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία ήταν «περιορισμένες».