Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας,Αλέν Ζιπέ, ανακοίνωσε ότι υπάρχουν "διαπραγματεύσεις" αλλά ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό δεν έχει ακόμη παραδοθεί, ενώ δεν αναγνωρίζει τη νίκη του αντιπάλου του Αλασάν Ουαταρά, απορρίπτοντας το σχετικό αίτημα της Γαλλίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ δήλωσε λίγο μετά τις  στο κανάλι France 2 ότι "σήμερα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαπραγματεύσεις" ανάμεσα στον Λοράν Γκμπαγκμπό και το στενό περιβάλλον του, τον εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Τσόι Γιουνγκ ζιν, και τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ακτή Ελεφαντοστού.

"Εναπόκειται στις αρχές της Ακτής Ελεφαντοστού να αποφασίσουν. Ζητήσαμε από την Onuci να διασφαλίσει την φυσική ακεραιότητα του και της οικογένειάς του", πρόσθεσε ο κ. Ζιπέ.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο Γκμπαγκμπό δεν έχει παραδοθεί, έχει εκφράσει την επιθυμία του να παραδοθεί και ότι ζητά την προστασία των Ηνωμένων Εθνών.

Το πρακτορείο Ρόιτερς , επικαλούμενο έγγραφο εσωτερικής κυκλοφορίας για το προσωπικό του ΟΗΕ, ανέφερε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό έχει παραδοθεί και έχει ζητήσει την προστασία της Onuci.

Νωρίτερα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό, βρίσκεται μαζί με μερικούς έμπιστούς του σε ένα οχυρωμένο καταφύγιο στην κατοικία του στο Αμπιτζάν, όπως δήλωσε ο Χαμαντούν Τουρέ, εκπρόσωπος της Αποστολής του ΟΗΕ στην χώρα και παράλληλα διαπραγματεύεται την αποχώρησή του από τη χώρα, όπως ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

Η κατοικία του Γκμπαγκμπό στο Αμπιτζάν έχει δεχθεί τις τελευταίες ώρες επίθεση από τους στρατιώτες που είναι πιστοί στον αντίπαλό του Αλασάν Ουαταρά, ενώ σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τόσο το εκστρατευτικό σώμα της Γαλλίας, όσο και οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, έχουν συμπαραταχθεί με τις δυνάμεις του Αλασάν Ουαταρά.

"Δύο στρατηγοί που πρόσκεινται στον απερχόμενο πρόεδρο" της Ακτής Ελεφαντοστού "διαπραγματεύονται τους όρους της αποχώρησης του", όπως δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

Επίσης ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ είχε εκτιμήσει ότι η κρίση στην Ακτή Ελεφαντοστού μπορεί να επιλυθεί "στις επόμενες ώρες".

"Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση η οποία μπορεί να επιλυθεί τις επόμενες ώρες", δήλωσε ο Λονγκέ έπειτα από συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον γερμανό ομόλογό του.