Ο απεσταλμένος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Γκρούσκο κατηγόρησε σήμερα το Σύμφωνο για ενθάρρυνση της χρήσης βίας από την κυβέρνηση της Ουκρανίας στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, ενώ τόνισε επίσης ότι η συμμαχία προσκόπτει τις προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το πρακτορείο σημειώνει επίσης ότι ο Αλεξάντερ Γκρούσκο είπε πως η πρωτοφανής δραστηριότητα της Συμμαχίας κοντά στα σύνορα της Ρωσίας κλιμακώνει την ένταση και θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ισχύουσες συμφωνίες για την ασφάλεια.

Οι απόψεις του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία «απέχουν παρασάγγας», ανέφερε από την πλευρά της μια εκπρόσωπος της συμμαχίας, μετά τη συνάντηση που είχαν οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ με τον ρώσο απεσταλμένο, για πρώτη φορά από το περασμένο Μάρτιο.

«Είναι σαφές ότι υπάρχουν θεμελιωδώς διαφορετικές απόψεις για την κρίση, την προέλευσή της, καθώς επίσης για αυτά που συμβαίνουν τώρα και πώς θα πρέπει να επιλυθεί η κρίση» συμπέρανε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν μετά τις συνομιλίες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Οάνα Λουνγκέσκου.

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ κάλεσαν τη Ρωσία να αρχίσει εποικοδομητικές συνομιλίες με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο και τονίζουν ότι δεν θα αναγνωρίσουν την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να σεβαστεί τις διεθνείς της δεσμεύσεις, να σταματήσει τη ροή οπλισμού κατά μήκος των συνόρων, να σταματήσει την υποστήριξη των ένοπλων αυτονομιστών στην Ουκρανία και να αποσύρει πλήρως και με επαληθεύσιμο τρόπο τα στρατεύματά της από τα σύνορα» ανέφερε επίσης η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου.