Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα την Ιταλία να λάβει δημοσιονομικά μέτρα φέτος ώστε να βάλει φρένο στο υπερβολικό έλλειμμά της, όμως δεν έφτασε στο σημείο να προτείνει την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Το αίτημα της Επιτροπής για επιπρόσθετα μέτρα περιορίζει τις δυνατότητες του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να προχωρήσει σε δημοσιονομική χαλάρωση. Ο Ρέντσι έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει σε μείωση του φόρου εισοδήματος για τους χαμηλόμισθους κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι Βρυξέλλες ζητούν από την Ιταλία "να ενισχύσει τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2014", καθώς παρατηρείται απόκλιση από τις προϋποθέσεις που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ιδίως όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας έχει αυξηθεί κατά 29 εκατοστιαίες μονάδες από το 2007 και πέρσι έφτασε στο 132,6% ενώ η κυβέρνηση προβλέπει ότι φέτος θα ανέβει ακόμη περισσότερο, στο 134,9%.

Η Επιτροπή χαρακτήρισε "ελαφρώς αισιόδοξο" το οικονομικό σενάριο στο οποίο η Ιταλία βάσισε τον πρόσφατο προϋπολογισμό της και προβλέπει ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να πετύχει τον στόχο της, να μειώσει το διαρθρωτικό έλλειμμά της στο 0,2% του ΑΕΠ της φέτος.