Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Συνεχίζεται το θέατρο του… δημοκρατικού παραλόγου για το όνομα του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διαδόχου του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με το όνομα του Μισέλ Μπαρνιέ να επανέρχεται στο προσκήνιο.

«Ο Μπαρνιέ ξανά στο επίκεντρο καθώς ο Γιουνκέρ παραπαίει» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Agence Europe. Η υποψηφιότητα του πρώην επικεφαλής του Eurogroup και μακροβιότερου πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου εξασθενεί αφού αρκετά κράτηιμέλη αντιτίθενται στην υποψηφιότητά του.

Η Βρετανία, η Ουγγαρία και η Σουηδία έχουν εκφράσει ανοιχτά ότι δεν στηρίζουν την υποψηφιότητα Γιουνκέρ, με τον Ντέιβιντ Κάμερον να απειλεί με αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που εκλεγεί, σύμφωνα με το Spiegel. 

Μιντιακές αναφορές αναφέρουν ότι οι χώρες αυτές εξασφάλισαν την υποστήριξη των κρατών της Βαλτικής και της Δανίας, της οποίας η πρωθυπουργός, η Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, μπορεί επίσης να ενδιαφέρεται για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά τις διαψεύσεις της.

Σημειώνεται ότι κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο στις αρχές Μαρτίου ο κ. Γιουνκέρ είχε επικρατήσει στην ψηφοφορία επί του γάλλου επιτρόπου. Ως εκ θαύματος, όμως, ο κ. Μπαρνιέ μπαίνει ξανά στο «παιχνίδι».

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ενθάρρυνε ενεργά τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της σήμερα.

«Σε όλες τις επαφές της, προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ότι θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ερωτηθείς σχετικά.

Οι φήμες ενέπλεξαν και το όνομα του γάλλου ΥΠΟΙΚ, Πιέρ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ δεν θέλει τον Γιουνκέρ αλλά κάποιον συμπατριώτη του. Οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν από το Μέγαρο των Ηλυσίων, υπογραμμίζοντας ότι το ΕΛΚ έχει το δικαίωμα να προσπαθήσει να συγκεντρώσει πλεοψηφία, ενώ ο γάλλος υπουργός στοχεύει στη θέση επιτρόπου της Ε.Ε.

Ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι δήλωσε χθες ότι ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ «είναι ένα όνομα» και όχι «το όνομα» για την προεδρία της Κομισιόν.

Τα ονόματα που έχουν ακουστεί για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πολλά: Από την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον φινλανδό απερχόμενο πρωθυπουργό Γίρκι Κατάινεν, έως τον πολωνό πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ και τον Ιρλανδό, Έντα Κένι.

Απορίες εξακολουθεί να προκαλεί, τελικά, το πού αποσκοπούσε η διαδικασία των υποψηφίων των ευρωομάδων από τη στιγμή που μπαίνουν στην κούρσα υποψήφιοι από το «παράθυρο»...