Τουλάχιστον 15 εκατομμύρια Σύροι ψηφοφόροι θα κληθούν να προσέλθουν την Τρίτη στις κάλπες με σκοπό την ανάδειξη νέου προέδρου.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 τοπική ώρα και θα κλείσουν στις 19:00.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εκτιμάται ότι 15,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές, οι οποίοι θα κληθούν να ψηφίσουν στα 9.601 εκλογικά τμήματα της χώρας.

Ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρχει μεγάλο ποσοστό αποχής.

Σύμφωνα με εκθέσεις των υπηρεσιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, περίπου το 40 τοις εκατό του πληθυσμού της Συρίας, πριν από το ξέσπασμα του εμφυλίου, έχει εκτοπιστεί εξαιτίας των συγκρούσεων.

Επίσης, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μόνο στις περιοχές όπου τον έλεγχο εξακολουθούν να έχουν οι δυνάμεις της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ στις περιοχές τις οποίες έχουν καταλάβει αντάρτες δεν θα υπάρχουν εκλογικά κέντρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο Άσαντ αναμένεται να κερδίσει για τρίτη φορά τις εκλογές, αφού οι αντίπαλοί του είναι δύο ελάχιστα γνωστοί πολιτικοί.

Η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει τους αντιπάλους του Άσαντ ως «μαριονέτες», οι οποίοι έχουν κληθεί από το καθεστώς να «παίξουν το ρόλο τους σε αυτές τις επαίσχυντες εκλογές». Τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι δυτικές δυνάμεις έχουν ζητήσει την παραίτηση του Άσαντ, ως ένα πρώτο βήμα για τη λήξη του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε το 2011.