Η απογραφή των αρχαιοτήτων στο Κάιρο φέρνει νέα στοιχεία και μεγαλώνει ο μακρύς κατάλογος των αρχαιοτήτων, τα οποία κλάπηκαν κατά την διάρκεια της εξέγερσης, που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.

Περισσότερες από 140 ισλαμικές αρχαιότητες κλάπηκαν από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου (AUC), όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το ίδρυμα και τον υφυπουργό αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, Ζάχι Χαουάς.

Η υπεύθυνη του τμήματος επικοινωνίας του πανεπιστημίου, Ρεχάμπ Σάαντ είπε ότι από τις 1000 αρχαιότητες που εκτίθενται στο χώρο του ιδρύματος έχουν χαθεί περίπου οι 140. Οι αιγυπτιακές αρχές διεξάγουν έρευνα αλλά και το πανεπιστήμιο έχει ξεκινήσει τη δική του εσωτερική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα δοθούν στη δημοσιότητα, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον Χαουάς στο διάστημα 15-17 Μαρτίου κλάπηκαν από το πανεπιστήμιο 145 αυθεντικές ισλαμικές αρχαιότητες και 50 αντίγραφα.

Όλα τα αντικείμενα που φυλάσσονται στο πανεπιστήμιο είχαν βρεθεί σε μια αρχαιολογική ανασκαφή στην αρχαία πόλη Φοστάτ, που σήμερα αποτελεί τμήμα του Καΐρου.

Κατά τη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, στις 11 Φεβρουαρίου, λεηλατήθηκαν πολλοί χώροι όπου φυλάσσονταν αρχαιότητες και η Unesco έκανε έκκληση για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου.

Μεταξύ άλλων, διαρρήκτες μπήκαν στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου και έκλεψαν πολλά αντικείμενα μεγάλης αξίας. Ορισμένα πάντως εντοπίστηκαν άθικτα, όπως ένα ανεκτίμητης αξίας άγαλμα του φαραώ, Ακενατόν, το οποίο βρέθηκε από ένα παιδί κοντά σε ένα κάδο απορριμμάτων