Έξι εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Σλοβενία με ταχείς ρυθμούς συγκροτούνται νέα πολιτικά κόμματα.

Τις τελευταίες τρεις μέρες δημιουργήθηκε η Συμμαχία της πρώην πρωθυπουργού Άλενκα Μπράτουσεκ και χθες διεξήχθη η ιδρυτική συνέλευση του κόμματος του Μίρο Τσέραρ, νομικού και ειδικού στο συνταγματικό δίκαιο.

Το νέο κόμμα φέρει το όνομα του ιδρυτή του και τις επόμενες μέρες θα αποφασιστεί αν θα εισέλθει σε πολιτική συμμαχία με άλλα πολιτικά κόμματα.

Στην ιδρυτική συνέλευση υιοθετήθηκε το πρόγραμμα και το καταστατικό και ορίστηκαν τα όργανά του, 12μελές συμβούλιο, δεκαμελής εκτελεστική επιτροπή, στα οποία συμμετέχουν εκείνοι που συνέταξαν το πρόγραμμα του κόμματος.

Το Κόμμα του Μίρο Τσέραρ έφερε κοντά ανθρώπους ικανούς με καλές προθέσεις, οι οποίο θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Σλοβενίας και θα τερματίσουν την πολιτική απάθεια στη χώρα, τόνισαν ηγετικά στελέχη του κόμματος.

Ο Μίρο Τσέραρ είναι γιος του Μίροσλαβ Τσέραρ, ολυμπιονίκη της ενόργανης γυμναστικής και της Ζντέκα Τσέρα της πρώτης γυναίκας που ορίστηκε γενική εισαγγελέας της Σλοβενίας.

Η σλοβενική κυβέρνηση κατέρρευσε όταν παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Άλενκα Μπράτουσεκ μετά την ήττα της από τον δήμαρχο Λιουμπλιάνας Ζόραν Γιάνκοβιτς στις εκλογές για ανάδειξη αρχηγού του κόμματος “Θετική Σλοβενία”.

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ την Κυριακή ανακοίνωσε τη διάλυση της Βουλής και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 13 Ιουλίου.