Προβληματική χαρακτηρίζει η Επιτροπή κατα του Ρατσισμου του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECRI) τη νομοθεσία για τη θρησκευτική ελευθερία στη Ρουμανία και επικρίνει τη βραδεία εφαρμογή των στρατηγικών κοινωνικής ένταξης των Ρομά.

Με έκθεση της για τη Ρουμανία, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, η Επιτροπή κατά του Ρατσισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECRI) θεωρεί θετική εξέλιξη τη δημιουργία ενός Συμβουλευτικού Οργάνου για την αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα, αλλά διαπιστώνει ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με την θρησκευτική ελευθερία είναι ακόμη προβληματική.

Διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην απόκτηση επίσημης αναγνώρισης και για να καταγραφούν στα οικεία μητρώα παρά το νέο νόμο, ενώ εξακολουθεί να μην υπάρχει νόμος που να διέπει το καθεστώς των εθνικών μειονοτήτων, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Με δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ECRI Κρίστιαν Αχλουντ επικρινει ως πολύ αργή την εφαρμογή των στρατηγικών για την κοινωνική ένταξη των Ρομά στην Ρουμανία και σημειώνει ότι δεν υπάρχει στην χώρα ούτε ένας ενιαίος φορέας που να συγκεντρώνει συστηματικά στοιχεία για την παραβίαση του ποινικού κώδικα σε περιπτώσεις ρατσιστικών φαινομένων.

Στην έκθεσή της , η ECRI κάνει μια σειρά από συστάσεις προς τις αρχές Ρουμανίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

  • Οτι το ευρύ κοινό πρέπει να ενημερώνεται σχετικά με τις διατάξεις του ποινικού δικαίου κατά του ρατσισμού και και για τις περιπτώσεις όπου τα θύματα ρατσιστικών βιαιοτήτων, θα μπορούν να έχουν έννομη προστασία και βοήθεια.
  •  Οτι θα πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα συλλογής δεδομένων, όπου θα συγκεντρώνονται περιπτώσεις από την εφαρμογή των διατάξεων του ποινικού δικαίου κατά του ρατσισμού.
  • Οτι θα πρέπει να διατεθούν επαρκή κονδύλια και να δοθεί προτεραιότητα στην εφαρμογή στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη των Ρομά στην Ρουμανία.