Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης – Λυμπερίδης 

Σε αν μη τη άλλο απροσδόκητο άτομο αποφάσισε να καταφύγει γερμανός βουλευτής του CDU που συμμετείχε στο παιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος», όταν τα... βρήκε σκούρα σε μία ερώτηση που του έγινε. 

Έτσι, ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ αποφάσισε να πάρει τηλέφωνο την ίδια την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και να ζητήσει τα φώτα της! Η σιδηρά κυρία της χώρας ωστόσο δεν σήκωνε το τηλέφωνο, με τους παραγωγούς της εκπομπής να αφήνουν τον πολιτικό των συντηρητικών να προσπαθήσει για δεύτερη φορά.  

Και εάν κάποιοι αναρωτιούνται τι είναι αυτό που ώθησε τον Μπόσχμπαχ να καλέσει τη Μέρκελ, η απάντηση είναι απλή: Τα χρόνια που έζησε η καγκελάριος στην ανατολική Γερμανία! «Ποιον να καλέσω, εκτός από την καγκελάριο;» είπε και ζήτησε από το βοηθό του να του φέρει ένα παλιό Nokia με τον καινούριο αριθμό τηλεφώνου της Μέρκελ.

Αυτό γιατί, η ερώτηση που δέχθηκε – όταν μάλιστα έφτασε στα 500.000 ευρώ- ήταν για μία μάρκα ενός πλυντηρίου ρούχων το οποίο έβγαινε κατά τον ψυχρό πόλεμο στην ανατολική Γερμανία.

«Το πλυντήριο ρούχων  WM66 έχει μείνει στην ιστορία ανάμεσα σε άλλα γιατί μπορούσε (α)  να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή θερμότητας, (β) να λειτουργήσει και  ως κουζίνα, (γ) να λειτουργήσει ως ηλεκτρική σκούπα, (δ) να λειτουργήσει ως δέκτης σημάτων από τη δυτική Γερμανία.

Αφού προσπάθησε ανεπιτυχώς να μιλήσει με την κυρία Μέρκελ, ο βουλευτής του CDU αποφάσισε να... στοχεύσει ακόμα πιο ψηλά. Σκέφτηκε να βρει τον πρόεδρο της χώρας – και πρώην πολίτη στην ανατολική Γερμανία Γιόαχιμ Γκάουκ, ωστόσο συνειδητοποίησε πως... δεν είχε το τηλέφωνο του.

Τελικά ο Μπόσμπαχ τα... παράτησε, έμεινε στα 125.000 τα οποία και δώρησε σε φιλανθρωπικό ίδρυμα.