Ο πρωθυπουργός της Σομαλίας κάλεσε τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών να μεταφέρουν τα γραφεία τους στην πρωτεύουσα εντός 90 ημερών, υποστηρίζοντας ότι δεν βοηθούν τη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα διατηρώντας την έδρα τους στη γειτονική Κένυα.

Οι περισσότερες υπηρεσίες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Σομαλία έχουν εγκατασταθεί στην Κένυα για να αποφύγουν τις απαγωγές και τις συχνές συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών και κυβερνητικών στρατευμάτων.

Σομαλία δεν είναι χειρότερη από το Ιράκ και το Αφγανιστάν (...) Σας χρειαζόμαστε μαζί μας, να μοιράζεστε μαζί μας τις δυσκολίες ώστε να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πραγματικά από κοινού", είπε ο Σομαλός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Αμπντουλάχι Μοχάμεντ.

"Το να βρίσκεστε στο Ναϊρόμπι και να ξοδέυετε εκατομμύρια δολάρια δεν είναι προς το συμφέρον του σομαλικού λαού", πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Μοχάμεντ ζήτησε από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ να μεταφέρουν τη βάση τους στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου μέσα σε 90 ημέρες αλλά δεν διευκρίνισε τι θα συμβεί εάν δεν καταφέρουν να προλάβουν τη διορία. Από τον ΟΗΕ δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο για το θέμα αυτό.