Ένα εκατομμύριο ροδοπέταλα θα ράνουν την Παρασκευή το άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία των εορτασμών της 70ής επετείου από την Απόβαση των συμμάχων στη Νορμανδία.

Στο νησί όπου βρίσκεται το άγαλμα θα οργανωθεί μια τελετή προς τιμή των αμερικανικών δυνάμεων που συμμετείχαν στην απόβαση, στις 6 Ιουνίου 1944, όπως έγινε γνωστό σήμερα από το προξενείο της Γαλλίας και την οργάνωση "Οι Γάλλοι δεν θα ξεχάσουν ποτέ".

Τεράστιες γαλλικές και αμερικανικές σημαίες θα υψωθούν στη βάση του αγάλματος από 130 μαθητές γαλλικών και αμερικανικών σχολείων της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσι, παρουσία βετεράνων πολέμου και κρατικών αξιωματούχων.

Το πρωί ένα σκάφος του πολεμικού ναυτικού, το La Fayette, θα καταπλεύσει στον κόλπο της Νέας Υόρκης, απέναντι από το άγαλμα της Ελευθερίας, το οποίο ήταν δώρο της Γαλλίας στις ΗΠΑ και εγκαινιάστηκε το 1886.

Περίπου 17.000 αλεξιπτωτιστές και 73.000 Αμερικανοί στρατιώτες συμμετείχαν στην Απόβαση στη Νορμανδία. Οι 2.500 από αυτούς σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με την οργάνωση "Οι Γάλλοι δεν θα ξεχάσουν ποτέ".

Για την 70ή επέτειο από την Απόβαση, η Νορμανδία θα υποδεχτεί την Παρασκευή 19 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Μεταξύ αυτών, εκτός του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, θα είναι οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντίμιρ Πούτιν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας.

Στη Νορμανδία αναμένονται επίσης και περίπου 1.800 βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι περισσότεροι εκ των οποίων σήμερα είναι ηλικίας άνω των 90 ετών.