Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς αποκάλυψε σήμερα ότι περισσότεροι από 800 Γάλλοι ή αλλοδαποί εγκατεστημένοι στη χώρα έφυγαν για να πολεμήσουν στη Συρία ή σκέφτονται να το κάνουν, υποστηρίζοντας ότι ποτέ στο παρελθόν το Παρίσι δεν βρέθηκε αντιμέτωπο "με μια τέτοια πρόκληση".

Υπάρχουν "βεβαίως" στη Γαλλία και επίδοξοι τρομοκράτες σαν τον Μοχάμεντ Μερά, τον άνθρωπο που σκότωσε τέσσερις Εβραίους και τρεις στρατιωτικούς το 2012 στην περιοχή της Τουλούζης, ή σαν τον Μεχντί Νεμούς, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για την πολύνεκρη επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, παραδέχτηκε ο Βαλς.

"Ξεπεράσαμε στη Γαλλία τον αριθμό των 800 Γάλλων ή πολιτών (άλλων χωρών) που κατοικούν στη Γαλλία οι οποίοι είτε πολεμούν στη Συρία, είτε σκοτώθηκαν εκεί —καμιά τριανταριά από αυτούς— είτε επέστρεψαν από εκεί, είτε θέλουν να πάνε", σημείωσε. "Ποτέ ξανά δεν αντιμετωπίσαμε μια τέτοια πρόκληση (...) Είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη απειλή", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV και στο ραδιόφωνο RMC.

Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει "να παρακολουθούνται εκατοντάδες Γάλλοι και Ευρωπαίοι που σήμερα μάχονται στη Συρία", εξήγησε ο Βαλς.

Ο Νεμούς, ένας 29χρονος Γάλλος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στη Μασσαλία και θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία τριών ανθρώπων στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών στις 24 Μαΐου. Ο Μερά είχε σκοτώσει τρεις στρατιωτικούς, τρεις μικρούς μαθητές και τον καθηγητή τους το 2012 και στη συνέχεια σκοτώθηκε από την αστυνομία, σε επιδρομή στο διαμέρισμα όπου κρυβόταν.

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να επαγρυπνούν για πιθανές επιθέσεις παρόμοιες με εκείνη που έγινε στις Βρυξέλλες και οι υπηρεσίες ασφαλείας του θα πρέπει να συνεργαστούν για να εμποδίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προειδοποίησε την Δευτέρα ο Ευρωπαίος συντονιστής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Ζιλ ντε Κερσόβ.