Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα ότι έπειτα από μια επανεξέταση των δεδομένων εντοπίστηκαν 113 επιπλέον επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού MERS στη χώρα τα οποία δεν είχαν καταγραφεί ως τώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 688.

Οι νεκροί από το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής φτάνουν τους 282 από τους 190, βάσει των νέων στοιχείων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση την οποία διένειμε το σαουδαραβικό υπουργείο Υγείας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία προέκυψαν από την επανεξέταση των δεδομένων από το 2012, οπότε εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κοροναϊός MERS στη χώρα. Η διαδικασία της επανεξέτασης ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα.

Από το σύνολο, 53 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται, ενώ 353 έχουν θεραπευθεί, σημειώνει η ανακοίνωση.

Το υπουργείο Υγείας υπογράμμισε ότι έχει θέσει σε εφαρμογή νέα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι η γίνεται σχολαστικά η συλλογή των στοιχείων, η αναφορά τους και τηρείται η διαφάνεια.

«Αν και η αναθεώρηση αυτή κατάληξε στο συμπέρασμα ότι ο τελικός αριθμός των μέχρι πρότινος μη αναφερθέντων κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος, τις τελευταίες εβδομάδες εξακολουθούμε να παρατηρούμε μια μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων», δήλωσε ο Τάρικ Μαντάνι επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου του υπουργείου Υγείας.

Χθες Δευτέρα ο ασκών χρέη υπουργού Υγείας Άντελ Φακίεχ ανακοίνωσε την αποπομπή του αναπληρωτή υπουργού Ζίαντ Μέμις από τη θέση του. Ο Φακίεχ διορίστηκε τον Απρίλιο αφού ο βασιλιάς Αμπντάλα απέπεμψε τον προκάτοχό του Αμπντουλά αλ Ραμπία μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του MERS.

Ο κοροναϊός MERS θεωρείται ένας πιο θανατηφόρος, αλλά λιγότερο μεταδοτικός εξάδελφος του ιού που είναι υπεύθυνος για το Οξύ και Σοβαρό Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) και προκάλεσε το 2003 τον θάνατο σχεδόν 800 ανθρώπων σε διεθνές επίπεδο.