Ο στρατάρχης Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Αίγυπτο συγκεντρώνοντας ποσοστό 96,91%, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

Η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές ανήλθε στο 47%.

Τα ανεπίσημα αποτελέσματα που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες ήθελαν νικητή των εκλογών αυτών τον Σίσι με ποσοστό 93,3%.

Ο στρατάρχης, που αποστρατεύτηκε για να μπορέσει να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, συγκέντρωσε 23.780.104 ψήφους, έναντι 757.511 του μοναδικού αντιπάλου του, του ηγέτη της αριστεράς Χαμντίν Σαμπάχι.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε στο 47,45%.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος, στην πρώτη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, κάλεσε τους Αιγύπτιους να εργαστούν "για την κοινωνική δικαιοσύνη".

Η μεταβατική κυβέρνηση που είχε τοποθετήσει ο Σίσι ουσιαστικά εξάλειψε από την πολιτική σκηνή το μεγαλύτερο κίνημα της αντιπολίτευσης, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα η οποία τέθηκε εκτός νόμου και χαρακτηρίστηκε "τρομοκρατική οργάνωση".

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα χαιρέτισε την εκλογή του Σίσι και κάλεσε τις αραβικές χώρες να συμμετάσχουν σε μια σύνοδο δωρητών για την Αίγυπτο. Το Ριάντ ήταν ο βασικότερος υποστηρικτής του Σίσι και της στρατιωτικής κυβέρνησής του τους τελευταίους μήνες.

"Σας καλώ όλους να μετάσχετε στη σύνοδο των δωρητριών χωρών για να βοηθήσουμε την Αίγυπτο να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες της" είπε ο βασιλιάς στο συγχαρητήριο μήνυμά του απευθυνόμενος στους "φίλους και αδελφούς" της Αιγύπτου. Ο Σαουδάραβας μονάρχης τόνισε ότι όποια χώρα δεν συμβάλει στο μέλλον της Αιγύπτου μολονότι έχει τη δυνατότητα να το πράξει "δεν θα έχει μέλλον ανάμεσά μας".

Ο Αμπντάλα προειδοποίησε επίσης ότι η χώρα του, που θεωρεί το Κάιρο ως τον βασικό σύμμαχό της στον αγώνα της εναντίον του Ιράν και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, δεν θα ανεχτεί καμία ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου.