Έρευνα για το δάνειο που χορηγήθηκε στην Ελένα Μπατούρινα, την πιο πλούσια γυναίκα στην Ρωσία, ανάγκασε τον πρόεδρο της Τράπεζας της ΜόσχαςΑντρέι Μποροντίν, να εγκατέλειψε την χώρα.

Το δάνειο χορηγήθηκε προς όφελος της εταιρίας ακινήτων 'Premier Estate' και η αποχώρηση του Αντρέι Μποροντίν, αιτιολογείται λόγω της έρευνας για αισχροκέρδεια, που διεξάγεται για αυτή την υπόθεση.

Από την πλευρά του, αξιωματούχος της τράπεζας Bank Moskvy, δήλωσε ότι ο Μποροντίν έχει πάρει "άδεια ασθενείας από την περασμένη εβδομάδα".

Η έρευνα επικεντρώνεται στην χορήγηση δανείου ύψους 323 εκατομμυρίων ευρώ, το 2009, στην "Premier Estate", θυγατρική της Inteko, επιχείρηση που ανήκει στην Ελένα Μπατούρινα, η οποία είναι η σύζυγος του πρώην δημάρχου της Μόσχας,Γιούρι Λουζκόφ.

Σημειώνεται ότι ο Λουζκόφ καθαιρέθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ έπειτα από θητεία 18 ετών στην κεφαλή του δημαρχείου της ρωσικής πρωτεύουσας.

Η σύσταση της εταιρείας "Premier Estate" έγινε τρεις μήνες πριν από τη χορήγηση του δανείου. Η εταιρεία ξεκίνησε με κεφάλαιο 250 ευρώ και στη συνέχεια αγόρασε ένα πολύ καλό οικόπεδο 580 στρεμμάτων στη Μόσχα, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Μετά την καθαίρεση του Λουζκόφ έπειτα από σύγκρουση με το Κρεμλίνο, πολλαπλασιάζονται οι έρευνες που έχουν στόχο κοντινά πρόσωπα του ιδίου και της συζύγου του.

Η Τράπεζα της Μόσχας είναι η πέμπτη μεγαλύτερη της Ρωσίας όσον αφορά το κεφάλαιο και το ενεργητικό, σύμφωνα με τον ιστότοπό της. Ο δήμος της Μόσχας κατέχει άμεσα το 46,48% της τράπεζας και έμμεσα, μέσω μιας εταιρείας που ελέγχεται από τις δημοτικές αρχές, το 17,32%.