Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «επονείδιστη» τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στη Συρία από την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, «είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα», την ώρα που η χώρα βυθίζεται στον εμφύλιο.

«Οι σημερινές προεδρικές εκλογές στη Συρία είναι επονείδιστες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.

«Ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν έχει περισσότερη αξιοπιστία σήμερα απ' όση είχε χθες», πρόσθεσε η ίδια.

Η Χαρφ καταδίκασε επίσης «τις αηδιαστικές φωτογραφίες του προέδρου Άσαντ την ώρα που ψήφιζε, ο οποίος προσποιείτο ότι πρόκειται για πραγματικές εκλογές».

Ο σύρος πρόεδρος, χαμογελαστός και χαλαρός, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο πλευρό της συζύγου του Άσμα, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Συρίας. Ο Άσαντ φωτογραφήθηκε με μια παρέα νεαρών, μια φωτογραφία η οποία στη συνέχεια ανέβηκε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Facebook.

«Αποκομμένες από την πραγματικότητα και στερούμενες πολιτικής συμμετοχής οι σημερινές εκλογές που οργάνωσε το καθεστώς Άσαντ συνεχίζουν μια 40χρονη οικογενειακή παράδοση βίαιης καταστολής που συνθλίβει βάναυσα τους πολιτικούς αντιφρονούντες και αποτυγχάνει να εκπληρώσει τις προσδοκίες των Σύρων για ειρήνη και ευημερία», κατέληξε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.