Ο βουλευτής Μπακ Μακίον και πρόεδρος της επιτροπής Αμύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε χθες Τρίτη ότι κάλεσε τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Τσακ Χέιγκελ να καταθέσει στις 11 Ιουνίου σχετικά με την απελευθέρωση του λοχία Μπόου Μπέργκνταλ με αντάλλαγμα την απελευθέρωση πέντε μαχητών Ταλιμπάν. 

"Είμαστε όλοι ανακουφισμένοι που ο λοχίας Μπέργκνταλ επέστρεψε στην πατρίδα με ασφάλεια. Ωστόσο, έχουμε ευθύνη τόσο απέναντι στον αμερικανικό λαό όσο και απέναντι στους στρατιώτες που εξακολουθούν να κινδυνεύουν στο Αφγανιστάν, να μάθουμε όλη την αλήθεια για αυτή τη συμφωνία με τους Ταλιμπάν", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μακίον, Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Καλιφόρνιας. 

Ο λοχίας Μπέργκνταλ, ο οποίος κρατούνταν επί σχεδόν πέντε χρόνια στο Αφγανιστάν, απελευθερώθηκε στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους Ταλιμπάν που συνήφθη με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης του Κατάρ. Η ανταλλαγή αιχμαλώτων προκάλεσε έντονες επικρίσεις στις ΗΠΑ, τόσο από πολιτικούς, της αντιπολίτευσης κυρίως, όσο και από οικογένειες θανόντων στρατιωτικών. 

Μάλιστα κάποιοι στρατιώτες που υπηρετούσαν μαζί με τον Μπέργκνταλ τον κατηγορούν για λιποτάκτη.

TAGS