Η Κομισιόν εισηγείται καθεστώς χώρας προς ένταξη στην Ε.Ε. για την Αλβανία

Η Κομισιόν εισηγείται καθεστώς χώρας προς ένταξη στην Ε.Ε. για την Αλβανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα τη σύστασή της να δώσει στην Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, ανοίγοντας το δρόμο για μια απόφαση από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 28 κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου.

«Η Επιτροπή επιβεβαιώνει τη σύστασή της ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να χορηγήσουν στην Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας» για ένταξη στην ΕΕ, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε.

«Έχω ενθαρρυνθεί από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες» που έχουν ξεκινήσει τα Τίρανα, πρόσθεσε.

Σε έκθεσή της που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η Επιτροπή προβάλλει τις προόδους που πραγματοποιήθηκαν από τη μικρή βαλκανική χώρα στον αγώνα κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και για την εγκαθίδρυση ενός κράτους δικαίου.

Η απόφαση να χορηγηθεί στην Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, το οποίο διεκδικεί από το 2009, θα υποβληθεί στους ηγέτες κατά τη σύνοδο κορυφής της 26ης και 27ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Ανοίγει το δρόμο για μακρές διαπραγματεύσεις με τα μέλη της ΕΕ πριν ληφθεί η απόφαση για την ένταξη της υποψήφιας χώρας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο