ΔΙΕΘΝΗ

El Pais: «Ανίερες» συμμαχίες δημιουργήθηκαν στη σκιά της κρίσης στην Ουκρανία

Δημοσίευση 4 Ιουνίου 2014, 22:01 / Ανανεώθηκε 4 Ιουνίου 2014, 17:59
 El Pais: «Ανίερες» συμμαχίες δημιουργήθηκαν στη σκιά της κρίσης στην Ουκρανία
Facebook Twitter Whatsapp

Για τη μισή Ουκρανία, ο Βολοντιμίρ Παράσιουκ είναι ένας ήρωας. 

Για τη μισή Ουκρανία, ο Βολοντιμίρ Παράσιουκ είναι ένας ήρωας. Την παγωμένη νύχτα της 21ης Φεβρουαρίου, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν στην κεντρική πλατεία του Κιέβου για να εξηγήσουν ότι είχαν φτάσει σε μια συμφωνία με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, προκειμένου ο τότε πρόεδρος να εγκαταλείψει την εξουσία σε δέκα μήνες. Τους άρπαξε τότε το μικρόφωνο ο 26χρονος Παράσιουκ και είπε ότι δεν θα πάει στο σπίτι του κανείς αν ο Γιανουκόβιτς και η ομάδα του δεν αναλάβουν την ευθύνη για τα εκατό θύματα της καταστολής. Η πλατεία ξέσπασε σε ζητωκραυγές. Λίγες ώρες μετά, ο πρόεδρος διέφευγε με ελικόπτερο.

Τρεις μήνες μετά τον λόγο εκείνο, ο Παράσιουκ κάθεται σε μια πλαστική καρέκλα της στρατιωτικής διοίκησης του Ντνιπροπετρόφσκ. «Όταν μάθαμε τι έκαναν οι ταξιαρχίες των εθελοντών, ήρθαμε εδώ καμιά εικοσαριά από την ομάδα αυτοάμυνας του Μαϊντάν», λέει στον απεσταλμένο της El Pais. «Είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε τους φιλορώσους για να κτίσουμε μια πιο δημοκρατική χώρα».

Ο Παράσιουκ, που κατάγεται από το Λβιφ της δυτικής Ουκρανίας, δεν είναι ακόμη επισήμως μέλος των εθελοντών του Δνείπερου, αλλά έχει συνεργαστεί μαζί τους σε τομείς που δεν θέλει να αποκαλύψει. Μα δεν τον ενοχλεί που πολεμά στο πλευρό των Μπερκούτ, που ήταν το πιο μισητό σώμα των διαδηλωτών; «Δεν ήξεραν τι έκαναν», απαντά. «Υπάκουαν σε ωμές εντολές των ανωτέρων τους. Τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει: δεν είναι πια οι ίδιοι Μπερκούτ».

Η ουκρανική κρίση έχει φέρει στο ίδιο στρατόπεδο τους πιο διαφορετικούς ανθρώπους. Μεταρρυθμιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν συμμαχήσει με την ακροδεξιά του Δεξιού Τομέα. Ακτιβιστές κατά της διαφθοράς δίνουν κοινό αγώνα με ολιγάρχες όπως ο Ιχόρ Κολομοΐσκι (ο οποίος τους υποστήριξε στο Ντνιπροπετρόφσκ εναντίον των οπαδών του Γιανουκόβιτς). Και στο φιλορωσικό στρατόπεδο, νέοι αντικαπιταλιστές που νοσταλγούν την ΕΣΣΔ έχουν συμμαχήσει με οπορτουνιστές που αναζητούν μια θέση εξουσίας. Η πιο απροσδόκητη συμμαχία όμως είναι ανάμεσα στους εθελοντές του Μαϊντάν και τις ένοπλες δυνάμεις που τους είχαν επιτεθεί. Το Υπουργείο Εσωτερικών εκδίωξε βέβαια τις μονάδες που είχαν εμπλακεί σε δολοφονίες, αλλά ήταν πολλοί οι ουκρανοί στρατιώτες που πέρασαν από την πλατεία για να υπερασπιστούν την τότε κυβέρνηση.

Στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Ντνιπροπετρόφσκ, ένα γρήγορο ρεπορτάζ μεταξύ των τραυματιών του τακτικού στρατού δείχνει ότι εκείνοι δεν έχουν πρόβλημα να πολεμούν στην ίδια πλευρά με τους εθελοντές του Μαϊντάν. Μερικοί έχουν βέβαια αντίθετα συναισθήματα, αναγνωρίζουν όμως τις προτεραιότητες. Ο Βαντίν είναι 48 ετών. Στο Ντονέτσκ ήταν καθηγητής Οικονομίας και πέρασε τρεις μήνες στο τοπικό Μαϊντάν. Σήμερα είναι ο δεύτερος αξιωματικός της μοιραρχίας Ντονέτσκ, που ανήκει στο Τάγμα του Δνείπερου. «Όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή», λέει, «με περιέλαβαν στον κατάλογο των εχθρών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Προσπάθησα να οργανώσω ένα τάγμα, αλλά πριν από ένα μήνα μου τηλεφώνησαν φίλοι και μου είπαν ότι έπρεπε να πάρω τη γυναίκα μου και να φύγουμε».

Ο Βαντίν ομολογεί ότι δεν τον ενθουσιάζει να συνεργάζεται με τους Μπερκούτ. «Δεν υπάρχει μίσος ανάμεσά μας, ούτε όμως κι εμπιστοσύνη. Έχουμε έναν κοινό εχθρό».

Πηγή: El Pais