Βουλευτές του γαλλικού Εθνικού Μετώπου (FN), του αυστριακού Κόμματος Ελευθερίας (FPÖ) και του βουλγαρικού Ατάκα συναντήθηκαν στη Βιέννη με Ρώσους υπερεθνικιστές, σύμφωνα με πληροφορίες του αυστριακού Τύπου που επιβεβαιώθηκαν σήμερα από έναν από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο αυτή.

Η συνάντηση έγινε στις 31 Μαΐου στο Μέγαρο Λιχτενστάιν της αυστριακής πρωτεύουσας και το θέμα της ήταν "το μέλλον των θεμελιωδών αξιών του χριστιανικού πολιτισμού στην Ευρώπη, όπως της οικογένειας", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γεωπολιτικός αναλυτής Εμερίκ Σοπράντ, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα ευρωβουλευτής με το Εθνικό Μέτωπο.

Σύμφωνα με πολλές αυστριακές εφημερίδες οι οποίες επανέρχονται σήμερα στην πληροφορία που αποκάλυψε την Τρίτη η ελβετική εφημερίδα Ταγκεζαντσάιγκερ, η συνάντηση αυτή οργανώθηκε από τον Ρώσο ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέεβ.

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε του FPÖ, όταν ρωτήθηκε από τον αυστριακό Τύπο, επιβεβαίωσε με μισόλογα ότι συμμετείχε, υπογραμμίζοντας ότι η συνάντηση ήταν "ιδιωτικού" χαρακτήρα.

Οι εφημερίδες ανέφεραν ότι μεταξύ άλλων στη συνάντηση αυτή έδωσαν το παρών ο Βούλγαρος Βόλεν Σιντέροφ, ο επικεφαλής του κόμματος Ατάκα που είναι γνωστό για τις εθνικιστικές θέσεις του καθώς και η Γαλλίδα βουλευτίνα Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν. Ωστόσο ο Σοπράντ, ενώ παραδέχτηκε τη δική του συμμετοχή, διέψευσε ότι η Μαρεσάλ-Λεπέν ήταν παρούσα. "Το αυστριακό ρεπορτάζ που είδα περιέχει λάθη", είπε σε ανταλλαγή μηνυμάτων με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ερωτώμενος για την παρουσία του ηγέτη του Ατάκα, ενός κόμματος με το οποίο το FN δηλώνει ότι αποκλείει κάθε συνεργασία, ο Σοπράντ είπε ότι "δεν τον είδε" στη συνάντηση, στην οποία "μετείχαν περίπου 100 άνθρωποι".

Το βουλγαρικό κόμμα εξάλλου δεν έχει επιβεβαιώσει, ούτε όμως και διέψευσε τις πληροφορίες.