Τις «πιθανές υποψηφιότητες» για την Προεδρία της Κομισιόν ενδέχεται να συζητήσουν οι τέσσερις ευρωπαίοι ηγέτες στο περιθώριο των εργασιών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των χωρών του G7 που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαδοχή του Ζ. Μπαρόζο, ο Πρόεδρος της ΕΕ, απάντησε ότι το θέμα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του G7, αλλά δεν απέκλεισε ότι θα συζητηθεί στο περιθώριο των εργασιών.

Όπως είπε ο Ρομπάι οι ηγέτες των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών που μετέχουν στη G7 (Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ντέιβιντ Κάμερον και Ματέο Ρέντσι) θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και για άλλα θέματα στο περιθώριο της Συνόδου. «Δεν αποκλείεται να συζητήσουμε τις πιθανές υποψηφιότητες για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρομπάι.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι στις 27 Μαΐου έλαβε εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αρχίσει διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με τα κράτη-μέλη, προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανότητες πλειοψηφίας για την εκλογή του Προέδρου της Επιτροπής. Όπως είπε, οι διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους εκπροσώπους των πολιτικών ομάδων ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα, ενώ παράλληλα έχει προγραμματίσει σειρά επαφών με τους ηγέτες ορισμένων κρατών-μελών.