Ο πρόεδρος του τουρκικού συνδέσμου βιομηχάνων και επιχειρηματιών Μουχαρέμ Γιλμάζ, γνωστός για την κριτική που έχει ασκήσει στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από τη θέση του επειδή κατηγορήθηκε ότι «ασκεί πιέσεις» στους εργαζομένους της επιχείρησής του.

Ο Γιλμάζ, που ήταν επικεφαλής της Tusiad από τον Ιανουάριο του 2013, είπε στους δημοσιογράφους ότι έλαβε την απόφαση αυτή «για να μην θίξει το κύρος» της εργοδοτικής ένωσης.

Είναι η πρώτη φορά στην Τουρκία που παραιτείται από τη θέση του ο πρόεδρος των εργοδοτών.

Πολλές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες στα σημερινά φύλλα τους κατηγορούσαν τον Γιλμάζ ότι άσκησε πιέσεις στους 50 απεργούς εργάτες της θυγατρικής εταιρείες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων Sutas. Μεταξύ άλλων ανέφεραν μάλιστα ότι έριξε κοπριά στους απεργούς που διαδήλωναν. Ο ίδιος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, διαβεβαίωσε ότι αυτό δεν έγινε σκόπιμα, αλλά δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη.

Τους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος της Tusiad είχε έρθει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση η οποία κατηγορεί τον σύνδεσμο βιομηχάνων ως εκπρόσωπο του κεμαλικού κατεστημένου. Ο Γιλμάζ είχε επικρίνει μεταξύ άλλων τους νόμους που εντείνουν τον πολιτικό έλεγχο στο δικαστικό σώμα και τις απαγορεύσεις στο Διαδίκτυο, χαρακτηρίζοντάς τις «δυσμενείς» για το επιχειρηματικό κλίμα. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ανέφερε ότι ανέμενε από την κυβέρνηση «το σεβασμό των διεθνών προτύπων όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα» και «την επικράτηση του δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον είχε χαρακτηρίσει «προδότη».