Με ψηφοφορία της η βουλή της Ρώμης ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας να εκφρασθεί σχετικά με το αν η υπόθεση "Ρούμπι Γκέιτ" πρέπει να περάσει στα χέρια "ειδικού δικαστηρίου", αποτελούμενου από υπουργούς.

Η παρέμβαση των συνταγματικών δικαστών εγκρίθηκε με διαφορά δώδεκα ψήφων (314 ψήφοι υπέρ, 302 κατά) και χάρη στην σύσσωμη συμμετοχή στην ψηφοφορία όλων των βουλευτών της κεντροδεξιάς που στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Μόνος απών ήταν ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι.

Η εκδίκαση της υπόθεσης "Ρούμπι Καρίμα" δεν πρόκειται να σταματήσει, αλλά η σημερινή ψήφος αποκτά ιδιαίτερη συμβολική αξία, από την στιγμή που για αύριο το πρωί έχει ορισθεί στο Μιλάνο η πρώτη δικάσιμος της υπόθεσης.

Με την στάση της η πλειοψηφία των ιταλών βουλευτών έστειλε μήνυμα ότι πιστεύει τον Ιταλό πρωθυπουργό και δέχεται τις διαβεβαιώσεις του. Οι κεντροδεξιοί βουλευτές ασπάζονται, δηλαδή, την θέση του "μίστερ τιβί", σύμφωνα με την οποία "όταν τηλεφώνησε στην διεύθυνση αστυνομίας του Μιλάνου, στις 27 Μαΐου του 2010, για να ζητήσει να μην οδηγηθεί η Ρούμπι στην φυλακή και να ανατεθεί σε συνεργάτιδά του, ήταν πεπεισμένος ότι επρόκειτο για ανιψιά του αιγυπτίου προέδρου Μουμπάρακ".

Άρα, κατά το σκεπτικό αυτό, πρέπει να θεωρηθεί ότι δρούσε στα πλαίσια των πρωθυπουργικών καθηκόντων του.

Όπως τονίζουν παρατηρητές, προς το παρόν η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την λεγόμενη "σύγκρουση αρμοδιοτήτων" σχετικά με την δίκη δεν πρόκειται να σταματήσει το έργο των δικαστικών του Μιλάνου.

Σε περίπτωση, όμως που τελικώς οι συνταγματικοί δικαστές θεωρήσουν νομικές έγκυρες τις θέσεις της ιταλικής κεντροδεξιάς είναι πολύ πιθανό ο "Καβαλιέρε", να μην δικαστεί ποτέ.

Και αυτό διότι για την παραπομπή του σε "ειδικό δικαστήριο για υπουργούς" θα χρειαζόταν νέα άδεια από μέρους του σώματος της βουλής που είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι δεν πρόκειται να δοθεί.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η σημερινή ψηφοφορία, έξω από μέγαρο Μοντετσιτόριο της ιταλικής βουλής, διαδήλωσαν και πάλι μέλη του λεγόμενου "μοβ κινήματος" με πάγιο αίτημα την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.