current views are: 1

5 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση10:37

Ο Ερντογάν έδωσε το «δαχτυλίδι» στον Νταβούτογλου αλλά…

Ο τούρκος πρωθυπουργός παρουσίασε στο κόμμα του τον εκλεχτό και ομοϊδεάτη που θέλει να τον διαδεχτεί…

Δημοσίευση 10:37’
αρθρο-newpost

Ο τούρκος πρωθυπουργός παρουσίασε στο κόμμα του τον εκλεχτό και ομοϊδεάτη που θέλει να τον διαδεχτεί…

Φεύγει από την εξουσία ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά παραμένει «σουλτάνος» της Άγκυρας από άλλη θέση (!).

Ο τούρκος πρωθυπουργός παρουσίασε στο κόμμα του τον εκλεχτό και ομοϊδεάτη που θέλει να τον διαδεχτεί, αν ο ίδιος εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Και ο διάδοχος του δεν είναι άλλος από τον Αχμέτ Νταβούτογλου, τον νυν υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Και οι δύο είναι οραματιστές της αναβίωσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ο νυν πρόεδρος της δημοκρατίας, Αμπτουλάχ Γκιουλ, το όνομα του οποίου εμφανιζόταν πρώτο στον κατάλογο των υποψηφίων διαδόχων, δεν συγκεντρώνει πλέον την προτίμηση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και μάλλον όχι άδικα, αφού θεωρούν πως σε μια πιθανή εναλλαγή ρόλων μεταξύ Ερντογάν και Γκιουλ, η μεταξύ τους αμοιβαία, πλέον, αντιπάθεια, πιθανόν να υπονομεύσει την πολιτική επιβίωση του κόμματός τους. Ο Νταβούτογλου, που χαρακτηρίζεται από Τούρκους αναλυτές , ως ο άνθρωπος του παρασκηνίου, η προσωποποίηση της πονηριάς και της ίντριγκας ,ήταν αναμενόμενο ότι δεν θα έμενε με «σταυρωμένα χέρια» να παρακολουθεί τον Γκιούλ να απολαμβάνει εξουσία ενώ δεν έχει προσφέρει τίποτα και δεν έχει δουλέψει σκληρά για τον Ερντογάν.

Η επιρροή που έχει ο Νταβούτογλου στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι γνωστή. Αν δεν ήταν ο Νταβούτογλου , είναι άγνωστο αν θα είχε παραμείνει «όρθιος» ο Ερντογάν και είχε ακυρωθεί καθώς υπήρξαν πολλές αφορμές και ευκαιρίες, όπως λένε πολλοί ανώτατοι αξιωματούχοι στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν προετοιμάζοντας τη νέα «καρέκλα» του φρόντισε και πέρασε από τη Βουλή νόμος με τον οποίο δίνει ξαφνικά …. επιπλέον εξουσίες στον, αιρετό, από δω και εμπρός, πρόεδρο της δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα επέλεξε ένα πρόσωπο να δώσει το «δαχτυλίδι» για το οποίο πιστεύει ότι το ορίζει. Δεν είναι γνωστό αν έχει κάποια πράγματα με τα οποία έχει στο «χέρι» τον Νταβούτογλου , αλλά ο νυν υπουργός Εξωτερικών δεν είναι ένας άνθρωπος που ελέγχεται. Οι πρώτες αντιδράσεις για την επιλογή Νταβούτογλου από τους βουλευτές στην Άγκυρα εμπεριέχονται στη δήλωση :«Ο Νταβούτογλου προσπαθεί να ζωντανέψει τα όνειρα που είχαμε εδώ και χρόνια». Ο νεοθωμανικός μεγαλοϊδεατισμός κυλά στις  «φλέβες» της τουρκικής πολιτικής.

Γ. Κοκ.


σχετικα αρθρα