Οι προεδρικές εκλογές στο Περού κινδυνεύουν από τους αγρότες αντιτίθενται στην εκμετάλλευση του ορυχείου χαλκού της Τία Μαρία, στο Περού, από την εταιρεία Southern Copper.

Η σύγκρουση των πολιτών με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, έχουν στιγματιστεί από τον θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό περίπου 20 διαδηλωτών και οι κινητοποιήσεις για τον έλεγχο των φυσικών πόρων της χώρας παίρνουν νέα τροπή.

Την ίδια στιγμή δύο από τους προεδρικούς υποψηφίους στις εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή συνέστησαν αυτοσυγκράτηση και οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδιασμα στον αριστερό Ογιάντα Ουμάλα, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της μεγαλύτερης παρέμβασης του κράτους στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

Το Περού είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς μεταλλευμάτων παγκοσμίως και η οικονομία της χώρας τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία.

 Όμως περισσότερες από 100 αγροτικές πόλεις έχουν κινητοποιηθεί για να σταματήσουν τα σχέδια των εταιρειών για επέκταση των εκμεταλλεύσεών τους καθώς οι κάτοικοι φοβούνται ότι θα μολυνθεί το περιβάλλον και κυρίως τα λιγοστά αποθέματα νερού που διαθέτουν.

 Οι συγκρούσεις συχνά είναι βίαιες και αιματηρές και οι επικριτές της κυβέρνησης την χαρακτηρίζουν "αναποτελεσματικό" μεσολαβητή μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2009 στον Αμαζόνιο όταν αστυνομικοί επενέβησαν για να διαλύσουν μια διαδήλωση ιθαγενών που διαμαρτύρονταν για την υλοτόμηση της περιοχής και την εξόρυξη πετρελαίου.

"Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε παρά μόνο αν το μεταλλείο φύγει από την πόλη μας", δήλωσε ο Χάιμε ντε λα Κρους, εκπρόσωπος μιας ομάδας πολιτών του Ισλάι. "Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι θέλουμε να φροντίσουμε για τη ζωής μας", πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή στις εκλογές στο Περού είναι υποχρεωτική και σε όσους αρνούνται να ψηφίσουν μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο.

Η μεταλλευτική βιομηχανία του Περού προσπαθεί εδώ και μήνες να καταλήξει σε συμφωνία με τους κατοίκους. Για το λόγο αυτό ζήτησε από τον ΟΗΕ να βοηθήσει ώστε να γίνει ακριβής αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει το ορυχείο ενώ κάλεσε την εταιρεία να αντλεί θαλασσινό νερό από τον Ειρηνικό αντί να χρησιμοποιεί το νερό ενός τοπικού ποταμού.

Ωστόσο, καμία συμφωνία δεν επιτεύχθηκε και την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Southern Copper, Όσκαρ Γκονσάλες, ανακοίνωσε ότι λόγω της διαμάχης τα σχέδια της εταιρείας θα "παγώσουν" για τουλάχιστον ένα χρόνο.

"Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Είμαστε οι εγγυητές των ξένων και των εθνικών επενδύσεων. Είναι καλοδεχούμενες, όμως οι εταιρείες δεν έχουν λάβει λευκή επιταγή να μολύνουν τα ποτάμια και τα δάση", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Αλεχάνδρο Τολέδο, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις φέρουν να δίνει μάχη για τη δεύτερη θέση στην κούρσα των προεδρικών εκλογών με τον πρώην πρωθυπουργό Πέδρο Πάμπλο Κουσίνσκι.

Ο Κουσίνσκι ζήτησε αυτοσυγκράτηση και κάλεσε όλες τις πλευρές να κηρύξουν "εκεχειρία" ενός μηνός ώστε να επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία. "Πάντως, αν στο τέλος ο λαός δεν θέλει το ορυχείο, τότε δεν θα έχει ορυχείο, για αυτό ζητώ ηρεμία και ενότητα", είπε.

Ο Ουμάλα, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της επιβολής φόρων στις μεταλλευτικές εταιρείες και υποστηρίζει ότι το κράτος θα πρέπει να αναλάβει την εκμετάλλευση περισσότερων φυσικών πόρων, δεν έχει ακόμη πάρει θέση απέναντι στο αίτημα των αγροτών.