«Πυρετός» επαφών για τον μελλοντικό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχαν, χθες βράδυ μια «ειλικρινή συζήτηση» όπως έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες του πρώτου.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν μετά το δείπνο της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών και «οι συζητήσεις τους αφορούσαν την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις προτεραιότητές της και τον επόμενο πρόεδρο».

«Η συζήτησή τους ήταν φιλική, ειλικρινής και εποικοδομητική, όπως συμβαίνει συνήθως, και διεξήχθη με τη βούληση να βρεθεί μια συναίνεση», έγινε γνωστό από τις ίδιες πηγές.

Από την περασμένη εβδομάδα, την επομένη των ευρωεκλογών, ο Κάμερον έδειξε σαφώς πως είναι αντίθετος στην ανάληψη της προεδρίας της Επιτροπής από τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), του κόμματος της κεντροδεξιάς που παρέμεινε η πρώτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου.

Για τους Βρετανούς, ο Γιουνκέρ, ο οποίος υπήρξε επί σχεδόν 19 χρόνια πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, είναι ταυτόχρονα άνθρωπος του παρελθόντος και υπερβολικά φεντεραλιστής.

Σήμερα το πρωί, ο Κάμερον συνάντησε επίσης τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος βγήκε ενισχυμένος μετά τη μεγάλη νίκη που πέτυχε στις ευρωεκλογές στη χώρα του, τον πρόεδρο της απερχόμενης Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι, στον οποίο οι ευρωπαίοι ηγέτες ανέθεσαν την περασμένη εβδομάδα να βρει μια συμβιβαστική λύση για το πρόσωπο του νέου προέδρου της Επιτροπής.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, οι ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να προτείνουν ένα όνομα με την ευκαιρία της επόμενης συνόδου τους στις 26 και 27 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Το Ευρωκοινοβούλιο θα αποφανθεί για την πρόταση αυτή σε μια σύνοδο της ολομέλειάς του στα μέσα Ιουλίου στο Στρασβούργο. Όλα, προς το παρόν, παραμένουν ανοιχτά...