Ο Μπασάρ αλ Άσαντ μπορεί να αναδείχθηκε νικητής στις χθεσινές προεδρικές εκλογές – πρώτες στη νεότερη ιστορία της Συρίας- ωστόσο αυτή η επικράτηση δεν αναγνωρίζεται ούτε από την αντιπολίτευση, ούτε από τους δυτικούς. 

«Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός σημειώνει ότι η εκλογή αυτή είναι παράνομη και δεν εκπροσωπεί τον συριακό λαό. Ο λαός θα συνεχίσει την επανάστασή του έως ότου πραγματωθούν οι στόχοι του για ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία», ανακοίνωσε το κυριότερο αντιπολιτευόμενο μέτωπο στη χώρα.

Οι διεθνείς αντιδράσεις 

Οι προεδρικές εκλογές στην Συρία, στην οποία περισσότεροι από 162.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται σε αυτήν εδώ και τρία χρόνια, καταδικάστηκαν ως «μια τραγική φάρσα» από τις δυτικές χώρες, την ώρα που η Ρωσία τις χαρακτήρισε νόμιμες και διαφανείς. 

«Δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουμε την άποψη εκατομμυρίων Σύρων, οι οποίοι προσήλθαν στις κάλπες παρά την απειλή (...) την τρομοκρατική και επέλεξαν το μέλλον της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, σημειώνοντας ότι «η Μόσχα βλέπει τις εκλογές αυτές ως ένα σημαντικό γεγονός που διαφυλάσσει την συνέχιση της λειτουργίας των κρατικών θεσμών στην Συρία».

Η επανεκλογή του Άσαντ στην προεδρία δεν του προσφέρει νομιμότητα, υπογράμμισε αντιθέτως σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, σημειώνοντας ότι η εκλογική αυτή διαδικασία «προσβάλλει τους Σύρους που επιζητούν την ελευθερία και μια πραγματική πολιτική αλλαγή».

«Ο Άσαντ στερείτο νομιμότητας πριν από τις εκλογές αυτές και στερείται και μετά. Αυτές οι εκλογές δεν έχουν καμία σχέση με μια πραγματική δημοκρατία», σημείωσε ο Χέιγκ.

Σε αντίθεση με την Βρετανία, το Ιράν εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για τον «δημοκρατικό» χαρακτήρα των εκλογών αυτών.