Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέβαλε σήμερα άλλη μία εκτέλεση θανατοποινίτη εν μέσω της διαμάχης που έχει ξεσπάσει όσον αφορά το αναισθητικό που χρησιμοποιείται στο ενέσιμο διάλυμα, το οποίο δεν παρασκευάζεται πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά τον Ντάνιελ Γουέιν Κουκ από την Αριζόνα, το δικαστήριο ανέβαλε και την εκτέλεση του Κλιβ Φόστερ από το Τέξας. Να σημειωθεί πάντως ότι στις προσφυγές τους κανείς από τους δύο θανατοποινίτες δεν αμφισβητούσε τη χρήση της αναισθητικής ουσίας στις εκτελέσεις.

Η αναστολή είναι προσωρινή, μέχρις ότου το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίσει εάν θα εξετάσει την ουσία της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο του Φόστερ, Μορί Λέβιν, η υπόθεση του πελάτη της αλλά και του Κουκ "παρουσιάζουν παρόμοια προβλήματα που θυμίζουν αυτά τα οποία παρουσιάστηκαν σε μια προσφυγή την οποία δέχτηκε να εξετάσει το Δικαστήριο τον Μάρτιο".

Στα μέσα Μαρτίου οι αρχές του Τέξας ανακοίνωσαν ότι ο Κλιβ Φόστερ, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο το 2004 για τη δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας, θα ήταν ο πρώτος που επρόκειτο να εκτελεστεί με τη βοήθεια του κτηνιατρικού αναισθητικού πεντοβαρβιτάλη επειδή έχει σταματήσει στις ΗΠΑ η παρασκευή της αναισθητικής ουσίας θειοπεντάλης. Οι δικηγόροι του προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, με το αιτιολογικό ότι οι αρχές δεν τήρησαν το νόμο. Έχασαν όμως την πρώτη δίκη και ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν έφεση.

Η Πολιτεία της Αριζόνας εξακολουθεί να χρησιμοποιεί στις εκτελέσεις θειοπεντάλη η οποία όμως είναι αδιευκρίνιστο από πού και πώς εισάγεται στη χώρα. Οι δικηγόροι των καταδικασθέντων μάλιστα υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική.

Η διακοπή της παραγωγής θειοπεντάλης--μιας ουσίας απαραίτητης προκειμένου να μην υποφέρουν οι θανατοποινίτες κατά την έγχυση των δύο πολύ οδυνηρών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση--έχει οδηγήσει στην αναβολή πολλών εκτελέσεων στις ΗΠΑ τους τελευταίους έξι μήνες.