Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών ακόμη και για τους γνώστες αποτελεί έναν λαβύρινθο: Επιτροπές, υποεπιτροπές, επίτροποι και υπηρεσίες. Το οικοδόμημα της ΕΕ πρόκειται κυριολεκτικά για ένα... αριστούργημα.

Και εάν μπερδεύονται ακόμη και Ευρωπαίοι, μπορεί να φανταστεί κάποιος τι συμβαίνει με όσους δεν ζουν και εργάζονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένας από αυτούς είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος παραδέχθηκε ευθέως και χωρίς περιστροφές πως μπερδεύεται με τις αρμοδιότητες των διάφορων ευρωπαϊκών θεσμών.

Μάλιστα, βρήκε... κατανόηση από μέρους του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

«Στα πεντέμισι χρόνια (σ.σ. που είναι πρόεδρος) έμαθα δυο-τρία πράγματα για την Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως καμιά φορά χάνομαι», είπε ο Ομπάμα μετά τη λήξη της συνόδου των G7 στις Βρυξέλλες

«Καλώς ήρθες στην παρέα μας», του απάντησε ο Βρετανός πρωθυπουργός ο οποίος ζητά διαρκώς τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να περιοριστούν οι παρεμβάσεις της σε εσωτερικά θέματα των κρατών. Η ΕΕ έχει γίνει «πολύ αυταρχική, πολύ παρεμβατική», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Κάμερον.