Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αν γνωρίζει ότι ένας δημοσιογράφος άκουγε και μαγνητοφώνησε το τηλεφώνημα που έκανε στον πρόεδρο της Ινδονησίας.

Το περιστατικό έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα, όταν ο Τόνι Άμποτ τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Ινδονησίας, Susilo Bambag Yudhoyono, προκειμένου να κανονίσουν τη συνάντηση που έγινε χθες στην Ινδονησία μεταξύ των δύο ανδρών.

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες του γραφείου που διατηρεί το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του ABC στην Τζακάρτα, την ώρα που έγινε το τηλεφώνημα, παρέμεινε κατά λάθος στο γραφείο ένας δημοσιογράφος, ο οποίος κατέγραψε με το μαγνητόφωνό του τη συνομιλία των δύο ηγετών και, αργότερα, την ανάρτησε στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την καταγραφή της συνομιλίας, ο πρόεδρος της Ινδονησίας πρότεινε στον Αυστραλό πρωθυπουργό να συναντηθούν τον Ιούνιο (όπως και έγινε), ενώ, στη συνέχεια, οι δύο άνδρες εξέφρασαν την βεβαιότητα ότι οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών θα βελτιωθούν σημαντικά.

Όπως είναι γνωστό, οι σχέσεις μεταξύ Αυστραλίας και Ινδονησίας βρίσκονταν στο χειρότερο σημείο από την εποχή της κρίσης στο Ανατολικό Τιμόρ.

Αιτία που ανάγκασε την Ινδονησία να ανακαλέσει τον πρέσβη της από την Καμπέρα και οι σχέσεις των δύο χωρών να πάρουν την κάτω βόλτα, ήταν η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση 'Αμποτ στην αντιμετώπιση της αναχαίτισης ων σαπιοκάραβων με τους πρόσφυγες που ξεκινούν από την Ινδονησία, και οι αποκαλύψεις ότι οι αυστραλιανές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα του Ινδονήσιου προέδρου και της συζύγου του.

Για τους πιο πάνω λόγους και λόγω του ότι βρισκόταν σε εξέλιξη η ρυμούλκηση μιας προσφυγικής βάρκας από το Αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό στα χωρικά ύδατα της γειτονικής χώρας, ο Τόνι Άμποτ είχε αναβάλει τον περασμένο Απρίλιο τη συνάντησή τους που επρόκειτο να γίνει στο Μπαλί.