Αιτία πολέμου φαίνεται πως είναι για τα ΜΜΕ της Ουγγαρίας η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει έναν... υπερφόρο.

Δεκάδες τηλεοπτικά δίκτυα, ραδιοφωνικοί σταθμοί και ιστότοποι διέκοψαν για σήμερα την εκπομπή τους, ενώ οι εφημερίδες θα κυκλοφορήσουν αύριο Παρασκευή με μαύρη την πρώτη σελίδα τους για να καταγγείλουν το νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή ενός φόρου έως και 40% στα διαφημιστικά έσοδα των μέσων ενημέρωσης.

Συνολικά περισσότερα από 60 μέσα ενημέρωσης καταγγέλλουν το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε από έναν βουλευτή του συντηρητικού εθνικιστικού κόμματος Fidesz (Ένωση Νεαρών Δημοκρατών) του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και το οποίο αναμένεται να συζητηθεί τον Σεπτέμβριο στο κοινοβούλιο.

Ο φόρος αυτός είναι μέρος της σκληρής γραμμής επιβολής βαριάς φορολογίας εναντίον οικονομικών τομέων της Ουγγαρίας στους οποίους κυριαρχούν ξένες εταιρείες που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Ορμπάν.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από το Fidesz το 2010, η πολιτική αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί στις τηλεπικοινωνίες, τη διακίνηση, την ενέργεια και τις τράπεζες. Μόνο οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες (Audi, Mercedes) που έχουν συμβάλλει στην ανάκαμψη της ουγγρικής οικονομίας έχουν γλιτώσει από την επιβολή υψηλής φορολογίας.

Όσον αφορά τα μέσα ενημέρωσης, έχουν ήδη ψηφιστεί νόμοι που τα αναγκάζουν να καταχωρηθούν στο κράτος ή να παράγουν «ισορροπημένα» θέματα. Ένα Συμβούλιο για τα Μέσα (MT) είναι αρμόδιο από το 2011 να επιβάλλει πρόστιμα στην περίπτωση παραβίασης των νόμων. Τα πέντε μέλη του συμβουλίου, που ορίζονται από το κοινοβούλιο, ανήκουν στο Fidesz.