Το πρόσφατο ξέσπασμα της βίας στη Λιβύη αλλά και η δολοφονία ενός Ελβετού, μέλους του Ερυθρού Σταυρού στη Σύρτη, ήταν η αιτία για να αναστείλει η οργάνωση προσωρινά τις δραστηριότητές της στη χώρα. 

Όπως δήλωσε στο ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ο εκπρόσωπος του διεθνούς ανθρωπιστικού οργανισμού Νταβίντ-Πιερ Μαρκέτ η ΔΕΕΣ δεν θα αποχωρήσει από τη Λιβύη

«Δεν σχεδιάζουμε να εγκαταλείψουμε τη χώρα, η οποία μας χρειάζεται» είπε ο εκπρόσωπος του ΔΕΕΣ.

Ο 42χρονος Ελβετός ο οποίος βρισκόταν στη Λιβύη για λογαριασμό της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου δολοφονήθηκε από ενόπλους οι οποίοι σταμάτησαν το όχημά του ενώ βρισκόταν σε μια αποστολή στη Σύρτη. 

Ο Μίχαελ Γκρόιμπ εργαζόταν για περισσότερα από επτά χρόνια στη ΔΕΕΣ και είχε συμμετάσχει σε αποστολές στο Ιράκ, στο Σουδάν, στην Υεμένη και στη Γάζα. Είχε σταλεί στη Μισράτα τον περασμένο Μάρτιο από τη ΔΕΕΣ, η οποία απέκτησε μόνιμη παρουσία στη Λιβύη το 2011, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να προσφέρει βοήθεια στους φυλακισμένους και να αναζητεί αγνοούμενους.

Η οργάνωση απασχολεί περίπου 30 άτομα από το διεθνές προσωπικό της και άλλους 150 ντόπιους στην Λιβύη βοηθώντας κρατούμενους, τραυματίες ή εκτοπισμένους.