current views are: 1

6 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση20:21

Έφυγε από τη ζωή ο Εμίρης του Κάνο, σφοδρός επικριτής της Μπόκο Χαράμ

Γλίτωσε από τη Μπόκο Χαράμ αλλά έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών ο Εμίρης του Κάνο, ο δεύτερος σημαντικότερος μουσουλμάνος ηγέτης της Νιγηρίας.

Δημοσίευση 20:21’
αρθρο-newpost

Γλίτωσε από τη Μπόκο Χαράμ αλλά έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών ο Εμίρης του Κάνο, ο δεύτερος σημαντικότερος μουσουλμάνος ηγέτης της Νιγηρίας.

Γλίτωσε από τη Μπόκο Χαράμ αλλά έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών ο Εμίρης του Κάνο (δεξιά στη φωτό), ο δεύτερος σημαντικότερος μουσουλμάνος ηγέτης της Νιγηρίας.

Ο Άντο Αμπντουλαχί Μπαγιέρο πέθανε ήσυχα στο παλάτι του, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές του παλατιού, ενώ σύμφωνα με το BBC ο θάνατός του επήλθε ύστερα από πολυετή νόσο.

Βρισκόταν στον θρόνο της πόλης Κάνο στη βόρεια Νιγηρία από το 1963 κι υπήρξε ένας από τους μακροβιότερους εμίρηδες στην ιστορία της πόλης κι ένας από τις δριμύτερους επικριτές της ισλαμιστικής ένοπλης οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, παρότι σπανίως εκφραζόταν δημοσίως.

Τον περασμένο χρόνο, επέζησε δολοφονικής απόπειρας εναντίον της αυτοκινητοπομπής του πιθανόν από μέλη της Μπόκο Χαράμ, κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις σωματοφύλακές του.

Σύμφωνα με το BBC, ο Εμίρης θεωρούνταν ειρηνοποιός και επιδίωξε να αποκλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις διάφορες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες στο Κάνο και στη Νιγηρία. Είχε πρόσφατα επιστρέψει από το Λονδίνο, όπου είχε υποβληθεί σε θεραπεία.

Προτού ανέλθει στον θρόνο, είχε εργαστεί ως τραπεζίτης, αξιωματικός της αστυνομίας, διπλωμάτης, είχε διατελέσει βουλευτής, ενώ ήταν και επιτυχημένος επιχειρηματίας.

Η Μπόκο Χαράμ δολοφόνησε τον Εμίρη της Γκουόζα, τον Αλχάτζι Ιντρίσα Τίμτα, σε επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της αυτοκινητοπομπής του την περασμένη Παρασκευή.

Η οργάνωση, με ισλαμικές θέσεις όμοιες με εκείνες των Αφγανών Ταλιμπάν και με μία υπερβολικά αυστηρή ερμηνεία του Κορανίου, είναι αντίθετη στο κατεστημένο και συχνά επιτίθεται εναντίον ισλαμιστών κληρικών, πολλούς εκ των οποίων θεωρεί διεφθαρμένους.


σχετικα αρθρα