Υποβαθμίζει την απειλή Σνοούντεν η Washington Post, αφού γράφει ότι δεν κατάφερε να υποκλέψει τόσα πολλά έγγραφα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ όσα πίστευαν αρχικά οι αμερικανικές αρχές.

Η ζημιά που προκλήθηκε είναι σημαντική όμως «φαίνεται τελικά ότι δεν πήρε τόσα πολλά» υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της, επικαλούμενη τον διευθυντή των υπηρεσιών πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ.

Ο Σνόουντεν, πρώην τεχνικός σύμβουλος της NSA με αρμοδιότητα την υποκλοπή επικοινωνιών, προκάλεσε σάλο σε όλον τον κόσμο πέρσι όταν αποκάλυψε ένα τεράστιο σκάνδαλο δίνοντας στη δημοσιότητα δεκάδες χιλιάδες έγγραφα που αφορούσαν το εύρος των παρακολουθήσεων που πραγματοποιούσε η αμερικανική υπηρεσία σε βάρος απλών πολιτών αλλά και ηγετών όπως η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Είμαστε στη διαδικασία της έρευνας, ωστόσο πιστεύουμε ότι πολλά από τα έγγραφα που συμβουλεύτηκε δεν μπόρεσε να τα κατεβάσει» στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του. «Νομίζαμε ότι είχε πάρει κάποια πράγματα αλλά τώρα φαίνεται ότι δεν τα έχει», πρόσθεσε ο Κλάπερ.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι αυτό διαψεύδει το «σενάριο καταστροφολογίας» που είχαν προβάλει αρχικά οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών οι οποίες υποστήριζαν ότι ο Σνόουντεν «υπονόμευσε τα δίκτυα επικοινωνιών που συνθέτουν τα συστήματα διοίκησης και στρατιωτικού ελέγχου».