Ολάντ ο... διαμεσολαβητής. Έπειτα από προσπάθειες του γάλλου οικοδεσπότη των εορτασμών από την 70η επέτειο για την απόβαση στη Νορμανδία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρέθηκε έστω και για λίγο με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Λίγο πριν από το γεύμα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και άλλων υψηλών προσκεκλημένων για την 70ή επέτειο της Απόβασης, ο Φρανσουά Ολάντ μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχαν κοινή συνάντηση με τον Πούτιν και τον Ποροσένκο.

Η συνάντηση διήρκεσε ένα τέταρτο, ενώ κατά πληροφορίες από το προεδρικό περιβάλλον, είχε υπάρξει προετοιμασία πολλές μέρες πριν, αλλά είχε κρατηθεί μυστική, ώστε να μην δημιουργηθούν εμπόδια στην υλοποίησή της.

Η συνάντηση των τεσσάρων ηγετών έγινε πριν ο Αμερικάνος πρόεδρος Ομπάμα προσέλθει στο κάστρο της Μπενουβίλ.

Ο Πούτιν και ο Ποροσένκο «αντάλλαξαν χειραψία και συζήτησαν απολύτως φυσιολογικά, ήταν μια κανονική και σοβαρή συνομιλία μεταξύ δύο ηγετών», ανέφερε πηγή της γαλλικής προεδρίας σύμφωνα με την οποία ανταλλάχθηκαν απόψεις για μια ενδεχόμενη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

«Η συζήτηση ξεκίνησε με τα πιθανά μέτρα για την αποκλιμάκωση (της κρίσης) και το πώς η Μόσχα θα μπορούσε να αναγνωρίσει την εκλογή του Ποροσένκο. Οι λεπτομέρειες σχετικά με την εκεχειρία θα συζητηθούν επίσης τις επόμενες ημέρες» είπε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, σημειώνοντας ότι οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης και στις οικονομικές συνέπειες που έχει η κρίση.