Δεν λέει να κοπάσει το κύμα βίας που πλήττει τον τελευταίο χρόνο το βόρειο Ιράκ. Οι επιθέσεις αυτοκτονίας έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο, όπως επίσης και οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων ασφαλείας.

Στη Μοσούλη, στα βόρεια της χώρας, τουλάχιστον 23 άτομα σκοτώθηκαν, την ώρα που στην ευρύτερη περιοχή ο αριθμός ανέρχεται σε 33.

Στο δυτικό τμήμα της Μοσούλης τέσσερις αστυνομικοί και τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με αντάρτες, οι οποίοι υπέστησαν 16 απώλειες στις μάχες, ανέφεραν η αστυνομία κι ένας εργαζόμενος σε νεκροτομείο της πόλης.

Εξάλλου ένας όλμος σκότωσε έναν άμαχο, επίσης στο δυτικό τμήμα της μεγαλούπολης της ιρακινού βορρά.

Ακόμη, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 45 άλλοι τραυματίστηκαν όταν δύο καμικάζι πυροδότησαν τα εκρηκτικά των παγιδευμένων αυτοκινήτων στα οποία επέβαιναν στο χωριό αλ Μουαφακίγια, ανατολικά της Μοσούλης, όπου οι κάτοικοι ανήκουν κατά κύριο λόγο στη μειονότητα των Σαμπάκ, μια κουρδική φατρία γνωστή για τον θρησκευτικό της εσωτερισμό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στις επιθέσεις αυτές πιστεύεται πως προχώρησαν ισλαμιστικές σουνιτικές ένοπλες ομάδες, που θεωρούν τα μέλη της μειονότητας των Σαμπάκ αιρετικούς. Οι επιθέσεις αυτού του είδους εναντίον της συγκεκριμένης μειονοτικής ομάδας — αριθμεί 30.000 μέλη τα οποία ζουν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία — είναι συχνές τα τελευταία χρόνια.

Στην περιοχή Χαμάμ αλ Άλιλ, νότια της Μοσούλης, στρατιώτες σκότωσαν πέντε καμικάζι οι οποίοι ετοιμάζονταν να πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά τους, σύμφωνα με την αστυνομία και ιατροδικαστές.

TAGS