Λουκέτο στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο του Πακιστάν έβαλε την Παρασκευή η κυβέρνηση έπειτα από αίτημα του στρατού, ο οποίος παραμένει πανίσχυρος στη χώρα.

Το Geo News, είχε κατηγορήσει τις ισχυρές μυστικές υπηρεσίες του στρατού (ISI) ότι επιχείρησαν να δολοφονήσουν έναν επιφανή δημοσιογράφο του.

Η απόφαση αυτή αποτελεί, σύμφωνα με παρατηρητές, χαστούκι για την ελευθερία της έκφρασης στη χώρα και απόδειξη πως οι πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις δεν ανέχονται την κριτική.

Η κυβερνητική Ρυθμιστική Αρχή Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης (PEMRA) αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «αποφάσισε ομόφωνα να αναστείλει άμεσα την άδεια» του Geo News «για μια περίοδο 15 ημερών» και να του επιβάλει πρόστιμο 10 εκατ. ρουπιών (περίπου 75.000 ευρώ).

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Geo News βρίσκεται σε σύγκρουση με τις μυστικές υπηρεσίες του στρατού (ISI) μετά την απόπειρα δολοφονίας, τον Απρίλιο στο Καράτσι, του Χαμίντ Μιρ, του δημοσιογράφου-σταρ του καναλιού.

Λίγο μετά την απόπειρα αυτή, το κανάλι είχε προβάλει ευρέως τη φωτογραφία του στρατηγού Ζαχιρούλ Ισλάμ, επικεφαλής της ISI, και είχε μεταδώσει τη μαρτυρία του αδελφού του θύματος, ο οποίος κατηγορεί ανοικτά αυτές τις δυνάμεις ότι ενορχήστρωσαν την απόπειρα δολοφονίας.

Το υπουργείο Άμυνας απηύθυνε στη συνέχεια μια οργισμένη επιστολή στην PEMRA κατηγορώντας το Geo ότι διεξάγει «μια κακόβουλη, συκοφαντική και σκανδαλώδη εκστρατεία» με στόχο να δυσφημήσει τους θεσμούς της χώρας, και ζητώντας από την Αρχή να αναστείλει την άδεια εκπομπής του δικτύου.

Πολλοί δημοσιογράφοι του ομίλου Τζανγκ, στον οποίο ανήκει το Gao, δήλωσαν στη συνέχεια πως δέχθηκαν ύβρεις και απειλές.