Σε μία ιστορική αλλαγή στάσης σε ότι αφορά το μεσανατολικό ζήτημα προχώρησε σήμερα η κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μη χρησιμοποιεί πλέον τον χαρακτηρισμό «προσαρτημένη» όταν αναφέρεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς η Καμπέρα εκτιμά ότι αυτός ο «υποτιμητικός» όρος δεν είναι ούτε κατάλληλος ούτε χρήσιμος, προκαλώντας σοκ και οργή στους παλαιστινίους.

«Η αναφορά σε ιστορικά γεγονότα προκειμένου να χαρακτηριστούν περιοχές, που βρίσκονται στην ατζέντα ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, δεν βοηθά», δήλωσε ο αυστραλός υπουργός Δικαιοσύνης Τζορτζ Μπράντις.

«Το να χρησιμοποιούμε τον όρο "προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ" για να χαρακτηρίσουμε την Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι φορτισμένο με υποτιμητική σημασία, η οποία δεν είναι ούτε κατάλληλη ούτε χρήσιμη», συνέχισε ο ίδιος.

«Αυτή δεν είναι και δεν θα πρέπει να είναι η πρακτική της αυστραλιανής κυβέρνησης: να χαρακτηρίζει περιοχές υπό διαπραγμάτευση με ένα λεξιλόγιο που εμπεριέχει κρίση», υπογράμμισε ο Μπράντις.

Οι δηλώσεις του αυτές χαρακτηρίστηκαν «σοκαριστικές και σκανδαλώδεις» από τους Παλαιστίνιους.

«Τέτοιες δηλώσεις δεν αποτελούν μόνο μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της γενικής άποψης, αλλά επίσης είναι θανάσιμα όσον αφορά την αναζήτηση της ειρήνης και βλαπτικά απέναντι σε κάθε προσπάθεια να εφαρμοστεί το κράτος δικαίου για όλο τον κόσμο», διαμαρτυρήθηκε η Χανάν Ασράουι της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Αντίθετα, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν χαιρέτισε τη «σοβαρή» θέση που έλαβε η Αυστραλία όσον αφορά το θέμα και πρόσθεσε ότι η χώρα «τόλμησε να πει την αλήθεια σχετικά με τη διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων».