Φόρο τιμή στους πεσόντες αμερικανούς και βρετανούς στρατιώτες της απόβασης της Νορμανδίας απέτισε την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στην επέτειο από τα 70 χρόνια της στρατιωτικής επιχείρησης που άλλαξε οριστικά τη ροή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Περισσότεροι από 250 βετεράνοι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μεγάλοι σε ηλικία, πολλοί εξ αυτών ιδιαίτερα αδύναμοι, ταξίδεψαν στην Όμαχα Μπιτς για να πάρουν μέρος στην τελετή για την 70ή επέτειο από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία.

«Όποτε ο κόσμος σας κάνει κυνικούς, σταματήστε και σκεφτείτε αυτούς τους άνδρες», είπε ο Ομπάμα μιλώντας ενώπιον περίπου 14.500 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στο αμερικανικό στρατιωτικό κοιμητήριο του Κολβίλ-σιρ-Μερ, στη Νορμανδία.

«Κύριοι, θέλω να γνωρίζετε ότι η κληρονομιά σας βρίσκεται σε καλά χέρια», σημείωσε ο Ομπάμα απευθυνόμενος στους βετεράνους, τους οποίους κάλεσε να σηκωθούν όρθιοι καθώς το πλήθος τους χειροκροτούσε.

Πάνω από το κοιμητήριο, όπου βρίσκονται οι τάφοι 9.387 αμερικανών στρατιωτών που χάθηκαν στη μάχη, πέταξαν μαχητικά αεροσκάφη F16, ενώ ήχησαν και 21 κανονιοβολισμοί.

«Όμαχα Μπιτς. Νορμανδία. Ήταν το προγεφύρωμα της δημοκρατίας», τόνισε ο Ομπάμα, ενώ πρόσθεσε:

«Ήταν εδώ, σε αυτές τις ακτές που άλλαξε η πορεία στην κοινή μας προσπάθεια για την ελευθερία».

«Εργαστήκαμε για να μεταμορφώσουμε τους παλιούς αντίπαλους σε νέους συμμάχους. Χτίσαμε μια νέα ευημερία. Από τη δυτική ως την ανατολική Ευρώπη. Από την Λατινική Αμερική ως τη νοτιοανατολική Ασία: 70 χρόνια δημοκρατικών κινημάτων», υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Εξάλλου ο Ομπάμα σημείωσε ότι έχει μια βαθιά προσωπική σχέση με τους βετεράνους, καθώς ο παππούς του, ο Στάνλεϊ Ντάνχαμ που τον μεγάλωσε, πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και υπηρέτησε στη Γαλλία έξι εβδομάδες μετά την απόβαση.

«Δεν πιστεύω ότι έχει υπάρξει άλλη περίοδος που μου έλειπε περισσότερο ο παππούς μου, που θα ήμουν περισσότερο χαρούμενος να είναι μαζί μου, από σήμερα», είπε.