Εβδομήντα χρόνια μετά την απόβαση της Νορμανδίας, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος συνεχίζει να είναι σημείο αναφοράς για τις διενέξεις μεταξύ κρατών.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η ανακοίνωση της Κίνας σήμερα, η οποία έπλεξε το εγκώμιο της Γερμανίας επειδή έχει μεταμεληθεί για το παρελθόν της κατά τον πόλεμο και επέκρινε την Ιαπωνία επειδή συνεχίζει, σύμφωνα με το Πεκίνο, να αρνείται τη βάρβαρη ιστορία της.

Η Κίνα αντιπαραβάλλει ολοένα και περισσότερο τη Γερμανία και τη δημόσια έκφραση μεταμέλειας εκ μέρους της για το ναζιστικό καθεστώς, με την Ιαπωνία, όπου οι επανειλημμένες επίσημες συγγνώμες για τον καιρό του πολέμου υπονομεύονται μερικές φορές από αντιφατικά σχόλια συντηρητικών πολιτικών.

Οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο ασιάτες αντιπάλους επιδεινώθηκαν στις 26 Δεκεμβρίου, όταν ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επισκέφθηκε στο Τόκιο το Μνημείο Γιασουκούνι, το οποίο η Κίνα θεωρεί σύμβολο του μιλιταρισμού του Τόκιο επειδή τιμάται σ' αυτό η μνήμη εγκληματιών πολέμου, μαζί με τα εκατομμύρια των νεκρών του πολέμου.

«Η ειλικρινής μεταμέλεια της Γερμανίας έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου», δήλωσε σήμερα ο Χονγκ Λέι, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, όταν ερωτήθηκε για την επέτειο της Απόβασης.

«Όμως στην Ασία και στο ασιατικό πεδίο μάχης, οι ηγέτες της Ιαπωνίας, η οποία προκάλεσε κακό και η οποία έχασε τον πόλεμο, προσπαθούν μέχρι σήμερα να αντιστρέψουν την πορεία της ιστορίας και αρνούνται την ιστορία των ιαπωνικών εισβολών», πρόσθεσε ο Χονγκ.

«Αυτό που κάνουν οι ιάπωνες ηγέτες έχει καταδικασθεί ευρέως από τη διεθνή κοινότητα. Καλούμε και πάλι τους ηγέτες της Ιαπωνίας να αντιμετωπίσουν και να στοχασθούν βαθιά την ιστορία των ιαπωνικών εισβολών και να προχωρήσουν σε πραγματικά βήματα για να διορθώσουν τα λάθη τους και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των γειτόνων τους στην Ασία και στη διεθνή κοινότητα».