Λίγες ημέρες πριν από το Μουντιάλ και η κατάσταση στη Βραζιλία κάθε άλλο παρά γιορτή θυμίζει. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς οι συγκρούσεις και οι διαμαρτυρίες είναι καθημερινό φαινόμενο.

Σήμερα σταθμός του μετρό στο Σάο Πάολο έγινε θέατρο συγκρούσεων μεταξύ απεργών και αστυνομικών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και ρόπαλα για να διαλύσουν το πλήθος, κατά την δεύτερη ημέρα της απεργίας των εργαζομένων στο μετρό, ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Στις 07:00 ο σταθμός Άνα Ρόσα, ένας από τους πιο κεντρικούς, έκλεισε και πολλοί χρήστες (του μετρό) προσπάθησαν να μπουν μέσα. Ξέσπασαν συμπλοκές ανάμεσα σε απεργούς και χρήστες του μετρό και η αστυνομία αναγκάστηκε να επέμβει» διαλύοντας το πλήθος με δακρυγόνα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ήταν απεργοί και η αστυνομία, σημειώθηκαν συγκρούσεις και εγώ έτρεξα» για να φύγω, δήλωσε παράλληλα η Ροσάνα Περέιρα, η οποία εργάζεται σε ένα μικρό γραφείο πληροφοριών για τα λεωφορεία.

Το Globo news έδειξε εικόνες αστυνομικών με ασπίδες να εφορμούν προς τους απεργούς. Ο σταθμός έκλεισε για λόγους ασφαλείας.

Το μετρό του Σάο Πάολο συνιστά το κύριο μέσο πρόσβασης στο στάδιο Ιτακεράο και μεταφέρει καθημερινά 4,5 εκατομμύρια επιβάτες.

Επίσης ένα μποτιλιάρισμα ρεκόρ, το οποίο φτάνει τα 226 χιλιόμετρα, μεγαλύτερο από αυτό που είχε σημειωθεί χθες (209 χλμ.) και ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία της πόλης αυτής, είχε αποκλείσει τα προάστια της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας. Η κατάσταση επιδεινώθηκε επιπλέον από την ισχυρή βροχή που έπεφτε στην πόλη αυτή των 20 εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι απεργοί δεν αποδέχονται την αύξηση 8,7% των μισθών τους την οποία πρότεινε η διεύθυνση και ζητούν τουλάχιστον 12,2%. Αρχικά ζητούσαν 16,5%.